Deel dit artikel:

Nieuwe FasCat-app combineert trainingsdata met herstelgegevens

Wie progressie wil boeken, kan tegenwoordig de hulp van vele apps inschakelen. Gloednieuw is FasCat, een programma dat gegevens van onder meer Whoop, Zwift en Garmin combineert en over een traditioneel trainingsplan legt. Zo help je je doelen te bereiken.

Het is algemeen bekend dat de aanpassing aan een trainingsprikkel pas plaatsvindt in de daaropvolgende rust- en herstelperiode. Combinatie van trainingsdata met herstelgegevens kan om die reden belangrijk zijn om de trainingsaanpak te verbeteren. Er zijn diverse programma’s die inzicht geven in je herstel, denk bijvoorbeeld aan Whoop. Maar de integratie van deze gegevens in trainingsplatforms is een nog betrekkelijk nieuw fenomeen.  

Het weinig bekende Amerikaanse fietstrainingsbedrijf FasCat Coaching heeft nu echter een app die de gegevens omzet in een eenvoudige weergave. Die helpt de gebruiker te beslissen wanneer hij moet trainen en wanneer hij het rustig aan moet doen. De app heet FasCat, met als belangrijkste functie ‘Optimize’. Het programma is het geesteskind van sportwetenschapper Frank Overton. Hij heeft eerder gewerkt met het nationale team van USA Cycling en werkt momenteel met het vrouwenteam van Human Powered Health.

Optimized Training Score

Je kunt FasCat koppelen aan gegevens van Whoop en Oura, twee programma’s die inzicht geven in je herstel. Apple Watch-compatibiliteit zou in de pijplijn zitten.

De app kan daarnaast gekoppeld worden aan Zwift, Wahoo en Garmin om trainingsgegevens van vermogensmeters of indoortrainers op te halen. De app verzamelt dan de gegevens van beide kanten en berekent een zogeheten Optimized Training Score (OTS), evenals een ‘Optimization’ grafiek die laat zien of je overtraind bent, optimaal traint of harder zou kunnen trainen. De grafiek bestaat uit een soort wijzerplaat met een wijzer, die uitslaat van geel (gemakkelijk) via groen (optimaal) naar rood (overtraining).

In gebruik

FasCat wordt al toegepast bij Human Powered Health, de ploeg van onder meer Jesse Vandenbulcke. De inzichten van de app worden niet alleen gebruikt om de intensiteit van de training te optimaliseren, maar ook om te bepalen wie in welke koers in actie komt.

De app, die eind 2022 werd gelanceerd, kost 34,99 dollar per maand als doorlopend abonnement op het FasCat-trainingsprogramma. Dit geeft gebruikers toegang tot de databank van trainingsplannen en trainingen van het bedrijf, evenals maaltijdplannen, recepten en suggesties voor kracht- en conditietraining naast de fiets.

  • Ga voor meer informatie naar de website