Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuwe Chisel van Specialized: lichter en veelzijdiger

Nieuws van Specialized: de Amerikanen hebben hun populaire Chisel in een vernieuwd jasje gestoken. De aluminium mountainbike weegt een fractie minder. Tevens is een speciale lastechniek toegepast die diverse voordelen biedt.

Het frame van de Chisel weegt nu nog zo’n 1.350 gram en behoort daarmee tot de lichtere aluminium hardtail mountainbikes op de markt. Dat is mede te danken aan D’Aluisio Smartweld, een technologie waarbij de lasnaden verder weg worden geplaatst van de buisdelen waarop de grootste druk komt te staan. Verder past Specialized het moderne M5-aluminium toe. Dat alles maakt de fiets niet alleen licht, maar ook snel en efficiënt. Berijders merken dat in positieve zin op bij het klimmen en accelereren.

Veelzijdig in gebruik

Specialized maakt gebruik van hydroformed buizen. Dat wil zeggen dat de buizen onder hoge druk in een specifieke vorm zijn gedwongen, met als voordeel dat de ingenieurs bepaalde plekken van het frame geoptimaliseerd hebben voor een gebalanceerd rijgevoel. Het frame is lateraal stijf voor een goede krachtoverdracht en accelaratie. De verticale stijfheid is een fractie minder voor meer comfort. Je raakt minder snel vermoeid van het opvangen van klappen en trillingen onderweg.

Net als andere fabrikanten wijst Specialized erop dat de XC-parcoursen seizoen na seizoen technischer worden. Om die reden hebben de Amerikanen de fiets een progressieve trailgeometrie meegegeven. Het gaat om de geometrie waarmee Specialized al succesvol heeft gepionierd op de Epic Hardtail. Dit alles zorgt volgens Specialized voor veel wendbaarheid en vertrouwen in het afdalen op hoge snelheid. De klim- en stuurprestaties blijven tegelijkertijd gewaarborgd.

Met steekas

Specialized heeft ruimte gemaakt voor een zadelpen met een diameter van 30,9 millimeter. Telescopische zadelpennen kunnen eveneens gemonteerd worden. Voor goede bescherming en cleane looks lopen de kabels volledig door het frame. Specialized brengt de fiets de markt op met een 12×148 millimeter steekas van achteren. Zo’n steekas komt de stijfheid ten goede.

De vernieuwde Chisel is als losse frameset (inclusief aluminium zadelpen) verkrijgbaar voor 899 euro. Je kunt daarnaast kiezen uit twee afgemonteerde fietsen. De eerste optie is de Chisel Comp met Shimano SLX 1×12 en RS Judy Gold (adviesprijs: 1.799 euro). De tweede optie is de Chisel Base met Shimano Deore 1×12 en RS Judy Silver (adviesprijs: 1.499 euro).