Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuwe aerofiets van Bianchi

Plotseling is daar de Aria, een volledig nieuw model bij Bianchi, de celeste-groene framebouwer uit Italië. De Aria zingt het verhaal van de lage luchtweerstand, en dat moet zowel wegrenners als triatleten van pas komen.

Een nieuwe aerobike dus bij Bianchi, en vanaf de foto’s te zien is het een hele mooie. De buisprofielen zijn natuurlijk windtunnel-gecheckt, en we zien dat ze geïnspireerd zijn op die van Bianchi’s tijdritfiets Aquila. De aero-zadelpen heeft dezelfde vorm als de zitbuis en zoals tegenwoordig gangbaar is de klem netjes geïntegreerd in de bovenbuis.

De achtervork grijpt laag aan op de zitbuis en de tapse balhoofdbuis (1 1/8 – 1.4 inch) kreeg een aerovorm mee en is lekker kort van stuk. Dat maakt het gemakkelijker om een clip-on ligstuurtje te monteren en lekker diep te gaan liggen, zoals het triatleten betaamt. Het persbericht geeft niet heel veel technische details vrij, maar dat triatlongebruik met deze fiets geen probleem is, wordt wel onderstreept.

De kabelgeleiding is – hoe kan het anders – intern, maar de remmen zitten op de gewone plaats. Met andere woorden: de totale integratie werd niet nagestreefd.

Een frame weegt volgens Bianchi 1100 gram in maat 55, terwijl de vork 370 gram doet.

Er is een behoorlijk aantal maten verkrijgbaar, te weten: 44, 47, 50, 53, 55, 57, 59 en 61. Voor elk wat wils dus, voor man en voor vrouw. De geometrie is op maat van renners, de Aria wil het hoogste lied zingen bij pure snelheid.

Racen met die handel!