Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuw van Trek: Madone SLR

De tijd vliegt, ook voor fietsenbouwer Trek. Want de Madone aeroracer die de fietsfabrikant uit Waterloo Wisconsin in de zomer van 2015 voorstelde draait al drie seizoenen mee en in die tijd heeft de concurrentie niet stil gezeten. Hoog tijd voor Trek om met een nieuwe versie van de Madone uit te pakken: de SLR.

De Madone zoals we die nu kennen blijft slechts in één variant in de line-up en dat is de Madone SL6 die -enkel met velgremmen!- voor 3.999 euro zal worden aangeboden. Trek bouwt deze fiets op met een mechanische Shimano Ultegra aandrijving, Bontrager Aeolus 5 wielen met aluminium remrand en een klassieke combinatie van een aluminium stuur met een aluminium stuurpen. Het Madone SL frame is zoals gezegd het frame zoals het nu in de winkels staat, met de ‘klassieke’, niet-instelbare versie van de IsoSpeed decoupler die op het kruispunt van zitbuis/bovenbuis/staande achtervork/zadelpen de trillingen moet dempen.

De enige Madone zoals we die nu kennen die in het gamma blijft: de SL6.

Het SLR6 ‘instapmodel’ (ahum, dat moet ook 5.999 euro kosten) komt er enkel een schijfremversie, maar deze fiets wordt eveneens als WSD damesmodel aangeboden. Beide fietsen zijn voor duizend euro extra ook in ‘Premium Paint’ te koop. Boven de SLR6 komt er nog een SLR8 en een SLR9, twee modellen die zowel met schijfremmen als velgremmen aangeboden worden.

De IsoSpeed decoupler van de tweede generatie is bij de Madone SLR een instelbare lamel aan de onderkant van de bovenbuis.

De grootste vernieuwing aan het SLR-platform is dat er -in navolging van de Domane SLR comfortracer- een instelbare variant van de IsoSpeed decoupler wordt toegevoegd. Bij de Domane SLR kan je het comfort van de fiets instellen met behulp van een soort bladveer die aan de achterkant van de zitbuis is gemonteerd, bij de Madone SLR moet je die instelbare bladveer aan de onderkant van de bovenbuis gaan zoeken. Met de IsoSpeed decoupler in de strakste/hardste afstelling meldt Trek dat de nieuwe Madone SLR 21% stijver is dan de huidige Madone, met de IsoSpeed decoupler in soepelste stand zou de nieuwe Madone SLR 17% comfortabeler zijn dan de huidige Madone. En dat was al één van de comfortabelste, zo niet dé comfortabelste aeroracer van het moment. De ‘goedkoopste’ SLR is de Madone SLR6 Disc van 5.999 euro, voor 7.499 euro heb je een Madone SLR8 met velgremmen en in Premium Paint versie voert de Madone SLR9 met een prijskaartje van 12.099 euro het veld aan. De duurste schijfremfiets is de Madone SLR9 Disc van 11.499 euro.

Hoe mooi de geïntegreerde unit van stuur en stuurpen op de huidige Madone ook is/was, hij verdwijnt op de SLR-fietsen om plaats te maken voor een gebruiksvriendelijkere combinatie van een carbon stuur met een carbon stuurpen. Ziet er net zo clean uit als de vaste combinatie, maar zal de mecaniciens en de fietsers die hun racer vaak moeten demonteren om in een fietskoffer te vervoeren een pak tijd en kopzorgen uitsparen.

Net als Cannondale en Specialized stapt Trek af van de vaste stuur/stuurpen units. In de plaats daarvoor komen fraai geïntegreerde tweedelige units.

Samen met de nieuwe fietsen introduceert Trek ook een aantal nieuwe Bontrager-producten en accessoires. De meest opmerkelijke daarvan is de Bontrager Ballista schoen (de Ballista aerohelm bestond al) die in zwart, rood of wit gebruik maakt van één enkele Boa draaisluiting die zowaar op de hiel geplaatst is. Best slim want daar heeft de sluiting geen invloed op de aerodynamica en zit ze ook prima beschermd voor het geval je ten val zou komen. Reken op 250 euro, meer nieuws straks bij de Trek/Bontrager dealer.

Gerelateerde artikels