Deel dit artikel:

Nieuw van Shimano: LINKGLIDE en cargo-specifieke aandrijvingen

Shimano lanceert twee vernieuwingen. De Japanners komen met LINKGLIDE als alternatief voor HYPERGLIDE+ aandrijvingen. Daarnaast zijn er de EP8 en E6100 met cargo-specifieke firmware.

De LINKGLIDE-technologie wordt in eerste instantie geïntroduceerd voor DEORE XT (1×11 speed) en DEORE (1×10 speed). Ze is bedoeld voor gebruik op een breed scala aan fietsen, in het bijzonder voor e-trekkingfietsen en elektrische mountainbikes waarop veel gereden wordt met een hoog koppel.

Drie keer beter

Uit eigen tests van Shimano blijkt dat LINKGLIDE-cassettes onder modderige omstandigheden drie keer duurzamer zijn dan HYPERGLIDE-cassettes. Ze bieden drie keer minder degradatie van de cassette. Dat wil zeggen dat je als fietser minder hinder ervaart van het overslaan van de ketting, minder prestatieverlies hebt, meer kilometers kunt rijden vóór vervanging en soepeler en beter kunt schakelen.

De nieuwe componenten binnen de technologie zijn onder andere DEORE XT 1×11 en DEORE 1×10-speed shifters, achterderailleurs, kettingen en cassettes. Elk van de componenten heeft een LINKGLIDE-logo om ze te onderscheiden van reguliere DEORE XT- en DEORE-componenten, die niet compatibel zijn met elkaar. Als je als fietser je 11- of 10-speed aandrijflijn wilt upgraden, moet je dus een cassette, achterderailleur, shifter en (optionele) ketting monteren.

LINKGLIDE zit standaard gemonteerd op fietsen voor beginnende fietsers en alledaagse rijders. Daarnaast komen de componenten los (als aftermarket-product) beschikbaar.

Cargo-specifieke aandrijvingen

Daarnaast lanceert Shimano twee aandrijfunits voor e-bikes. De EP8- en E6100-motor zijn met de vernieuwde, ingebouwde firmware specifiek ontwikkeld voor cargobikes. Met de firmware-instellingen kunnen zware ladingen tot wel wel 250 kilogram vervoerd worden. De transportvarianten zijn herkenbaar onder de namen DU-EP800-CRG en DU-E6100-CRG.

Om ze duidelijk te onderscheiden van de reguliere EP8 en E6100 zit er een gele sticker op de behuizing met de tekst ‘cargo’. Net als alle andere aandrijvingen van Shimano (voor elektrische stadsfietsen) hebben ook deze twee aandrijvingen de standen Eco, Normal en Hoog. Het verschil is dat de nieuwe EP8 en E6100 bij veel minder trapkracht sterker ondersteunen. De standen zijn bovendien te personaliseren met Shimano’s E-TUBE-app. In vergelijking met de E6100 ligt de mate van ondersteuning bij de EP8 net iets hoger.