Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuw: Specialized Epic EVO

Nadat Specialized de Camber trailfiets uit het gamma haalde, werd dat gat al deels opgevuld met de Stumpjumper ST. De Epic EVO is de tweede fiets die dat gat nu moet dicht fietsen en wel in twee versies: een Epic EVO Expert Carbon en een Epic Evo Comp.

De nieuwe Stumpjumper is zowel in ‘standaardversie’ als in Short Travel optie in de eerste plaats een speelse trailfiets daar waar de Epic een prestatiegerichte fully voor marathon en cross-country gebruik is. Tussen die twee families zat volgens Specialized nog ruimte genoeg voor een extra model dat een beetje van beide walletjes eet. De standaard Epic Expert (die al voor 4.999 euro in het gamma zat) heeft voor en achter 100 mm veerweg. Prima voor competitief gebruik, maar voor de speelvogels onder ons mag dat iets meer zijn. De Epic EVO Expert Carbon behoudt de framevorm van de gewone Epic Expert, evenwel met een aangepast geometrie (iets luiere balhoofdhoek) en een FOX Stepcast 34 voorvork met 120 mm veerweg. Om de Roval Control Carbon wielen liggen 2,3” brede Fast Trak banden om het speelse karakter van de fiets op te krikken, om dezelfde reden wordt standaard een X-Fusion dropper post gemonteerd. Bij de Epic Expert EVO in maat small heeft die dropper post 100 mm travel, voor de maten Medium tot Extra Large is dat 125 mm. Een 750 mm breed ‘Minirise’ stuur moet voor voldoende hefboom zorgen om op de trails bliksemsnel en ultra precies te sturen.

Een honderd procent flierefluiter is de koper van de Epic Expert EVO volgens Specialized echter niet want deze fietser wil ook bergop meters maken. Vandaar de Sram GX Eagle aandrijving, de lock-out op de voorvork om bergop te kunnen knallen en de MicroBrain unit die de werking van de achtervering laat afhangen van het terrein. Op S-Works niveau komt er (voorlopig?) geen Epic EVO, de Epic EVO Expert Carbon staat vanaf eind juli – begin augustus in de winkel en kost 5.399 euro. Naast de Expert EVO komt er nog een EVO Comp die 3.199 euro kost.

Check www.specialized.com voor de details.

Gerelateerde artikels