Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuw, licht aluminium van Trek: Emonda ALR

Carbon mag dan al hip en mooi zijn, in sommige gevallen moeten fietsers om budgetredenen een hoogwaardig carbonframe met entry level onderdelen afmonteren waardoor de fiets niet meer in balans is. Dan kan je beter voor een hoogwaardig aluminium frame gaan, bijvoorbeeld het vernieuwde Emonda ALR platform van Trek.

De Emonda is de lichtgewicht klimfiets binnen het Trek racegamma (de Madone is de aerofiets en de Domane de comfortracer) en die fiets heeft altijd al in een carbon versie en een aluminium variant bestaan. Hoewel fabrikanten enorme aandacht besteden aan de ontwikkeling van nieuwe carbon frames, staat ook de evolutie in aluminiumland niet stil. Voor de productie van de framebuizen van de Emonda ALR doet Trek voortaan een beroep op de techniek van hydroforming. Beslist geen revolutionaire of nieuwe techniek, maar een procédé dat zijn voordelen al ruimschoots heeft bewezen. Door de aluminium buizen in een mal te leggen en die aan de binnenkant onder hoge druk met een vloeistof te vullen, kunnen complexere framebuizen gemaakt worden die meerdere doelen kunnen dienen. De framebuizen worden als het ware van binnenuit in de mal geperst waardoor de wanddikte verkleint (en de buizen lichter worden) en er finaal ook minder lasverbindingen nodig zijn wat het gewicht nog wat verder naar beneden haalt.

Emonda ALR 4: 1.199 euro

De nieuwe Emonda ALR is er zowel in dames- als herenversie en er zijn frames en complete fietsen beschikbaar. Uiteraard is er keuze uit schijfremmen en velgremmen. Dankzij de nieuwe technologie die in het frame verwerkt zit, claimt Trek een gewicht van 1.112 gram voor het 56 cm frame voor velgremmen en amper 1.131 gram voor het schijfremframe in dezelfde maat. Voor de nieuwe Emonda ALR koos Trek voor de H2 geometrie: dat is sportief, maar beslist niet overdreven.

Emonda ALR 5 Disc Women’s: 1.899 euro.

De line-up ziet er als volgt uit:

Emonda ALR 5 Disc: 1.899 euro

Emonda ALR 5 Disc Women’s: 1.899 euro

Emonda ALR 5: 1.499 euro

Emonda ALR 4 Disc: 1.599 euro

Emonda ALR 4: 1.199 euro

Emonda ALR Disc frameset: 899 euro

Emonda ALR frameset: 899 euro

De nieuwe Emonda ALR fietsen staan al op de website van Trek  en bij de dealer.

Gerelateerde artikels