Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuw in de markt: Eurosport nutrition

Het winkelschap is een sportvoedingsmerk rijker: sinds dit voorjaar zijn de producten van Eurosport nutrition verkrijgbaar.

Bij de eerste blik op de verpakkingen valt je meteen iets op: het logo van Eurosport. De welbekende sportzender heeft zijn naam verbonden aan de repen, gels en isotone sportdrank. En dat blijkt een bewuste keuze. Eurosport wil maar wat graag aan de buitenwereld laten zien dat ze ‘Home of Cycling’ is. Ook als je als wielerfan niet voor de buis maar op het fietszadel zit, staat Eurosport je terzijde.

Aan de publieke lancering van Eurosport nutrition is zo’n twee jaar voorafgegaan. Het merk heeft zorgvuldig zijn producten ontwikkeld en verbeterd, onder meer in nauwe samenwerking met topsporters. Er staat nu een nog relatief bescheiden assortiment, bestaande uit energierepen, havermoutrepen, energiegels en isotone sportdrank. De range wordt binnenkort uitgebreid, onder andere met recovery shakes en extra smaakvariaties, zo kondigt het merk alvast aan.

Ingrediënten met natuurlijke basis

Het landschap met sportvoeding is al behoorlijk uitgestrekt, maar toch heeft Eurosport nutrition een onafgedekt gat in de markt gevonden. Het merk kiest voor een hoogwaardige productsamenstelling voor optimale functionaliteit. Daarbij werkt Eurosport nutrition enkel met ingrediënten met een natuurlijke basis. Stoffen waarvan boze tongen beweren dat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, denk aan aspartaam, zijn achterwege gelaten. Eurosport nutrition verwerkt eveneens verse ingrediënten. In een havermoutreep met banaansmaak zit dus ook echt banaan. Dat zorgt voor een natuurlijke, iets minder zoete en toch lekkere smaak.

Twee reepsoorten

Als we kijken naar het assortiment, dan valt het op dat er twee repen zijn voor gebruik tijdens het sporten: de Oat Bar en Energy Bar. De Oat Bar is gemaakt van twee belangrijke, gezonde energiegevers: havermout en echt fruit. Hij heeft een hoge concentratie aan langzame en complexe koolhydraten. Die worden langzaam verteerd, waardoor je bloedsuikerspiegel langer stabiel blijft. Het grote voordeel: het hongergevoel en de man met de hamer blijven (langer) achterwege. Om die reden is het aan te raden om de Oat Bar aan het begin van een wedstrijd of langere training te nemen.

Waar de Oat Bar bedoeld is voor de wat langere termijn, is de Energy Bar er juist voor het snelle effect. Bij deze Energy Bar draait het om de ‘heilige’ 2:1-verhouding tussen glucose en fructose. Glucose is de meest belangrijke brandstof van het lichaam. De verhouding luistert nauw. Met normale voeding kan je per uur maximaal ongeveer 60 gram suiker binnenkrijgen. Met de 2:1-verhouding tussen glucose en fructose loopt dat op tot 70 à 80 gram. Je lichaam heeft daardoor aanzienlijk meer energie.

Gels met cafeïne en magnesium

Eurosport nutrition biedt twee soorten gels: eentje met magnesium en eentje met cafeïne. Deze gels voldoen, net als de Energy Bar, aan de 2:1-verhouding tussen glucose en fructose. Eurosport nutrition kiest voor zogeheten geconcentreerde gels. Dat betekent dat deze een iets dikkere substantie bevatten dan veel andere gels waaraan water is toegevoegd. Je wordt zo gedwongen om het goedje wat langer in de mond te houden. Dit is belangrijk, omdat juist het mondspeeksel het grootste percentage suikers opneemt. Dit komt de sportprestatie ten goede.

Specifiek aan de Energy Gel + Magnesium is de toevoeging van magnesium, om precies te zijn magnesiumcitraat. Het lichaam neemt deze vorm van magnesium het beste op. De gel met magnesium heeft effect voor de (middel)lange termijn en zorgt voor een goede werking van de spieren. Kenmerkend voor de Energy Gel + Caffeine is de toevoeging van cafeïne, evenveel als in een kop koffie. Je neemt deze cafeïnegel tegen het einde van een training of wedstrijd. Dit zorgt voor een energieboost, bijvoorbeeld als je nog op een plaatsnaambordje wilt sprinten of een laatste helling op moet in een uitdagende toertocht of cyclosportieve.

Isotone sportdrank

De Isotonic Sports Drink, bestaande uit koolhydraten en elektrolyten, is verkrijgbaar in poedervorm. Kenmerkend is het hoge mineralenniveau. Eurosport nutrition verwerkt in de isotone drink net zoveel mineralen als er tijdens de inspanning doorgaans verloren gaan. Dat maakt de smaak een fractie zouter dan veel andere isotone sportdranken, zonder dat het te overheersend wordt. Een tweede onderscheidend punt is de relatief lage zuurgraad: 3,2-3,5 (PH-waarde). Maag-darmproblemen blijven hierdoor achterwege en de aanvoer van nieuwe koolhydraten gaat sneller. De Isotonic Sports Drink bestaat uit langzame en snelle suikers, waardoor inname zowel op de korte als (middel)lange termijn effect sorteert.

Breed verkrijgbaar

Eurosport nutrition is eerder dit voorjaar op de markt gebracht en is op dit moment al verkrijgbaar in vele tweewielerspeciaalzaken in onder meer België en Nederland. Ook online zijn er reeds diverse aanbieders, met FuturumShop wellicht als de bekendste in de rij. De havermout- en energierepen hebben een adviesprijs van 1,99 euro, de gels 1,69 euro. Deze producten zijn in verpakkingen van twintig stuks leverbaar. Binnenkort komen daar kleinere mixverpakkingen met diverse smaakcombinaties bij. Een bus isotone sportdrank van 600 gram heeft een adviesprijs van 14,99 euro. Van alle producten zijn er op dit moment twee smaakvariaties verkrijgbaar.

Gerelateerde artikels