Deel dit artikel:

Nieuw gravelrubber van Continental, Pirelli en Vredestein

De gravelbike zet zich op de Eurobike helemaal door en in het zog van de massa nieuwe gravelbikes volgen een hoop andere gravelproducten. Banden bijvoorbeeld en in dat segment komen Continental, Pirelli en Vredestein met nieuwe gravelspullen.

Continental: TERRA Trail en TERRA Speed

Zowel voor Continental, Pirelli als Vredestein is de gravelmarkt helemaal nieuw want geen enkele van de bandenfabrikanten had tot voor kort een specifieke gravelband. Continental laadt de tweeloop om de gravelmarkt aan te vallen want de Duitsers lanceren gelijktijdig de TERRA Trail en de TERRA Speed. Het profiel van ronde nopjes dat Continental inzet lijkt verdacht veel op dat van de Schwalbe G-One. Net zoals Schwalbe gebruikt Conti dat profiel zowel voor de op snelheid gerichte TERRA Speed (veel lage noppen die dicht bij mekaar staan) als voor de allround inzetbare TERRA Trail (hogere, ronde noppen die iets verder uit mekaar zijn gezet). De beide banden maken gebruik van Continentals bekende Black Chili compound, de ProTection lekbescherming is aanwezig en de twee banden zijn uiteraard tubeless ready. Alle banden krijgen een adviesprijs van 57,90 euro opgekleefd. De TERRA Trail is beschikbaar in 650b x 40 mm (440 gram) en 700c x 40 mm (460 gram). De TERRA Speed is er in 650b x 35 mm (390 gram), 650b x 40 mm (400 gram), 700c x 35 mm (400 gram) en 700c x 40 mm (420 gram). Alle TERRA banden zijn al beschikbaar.

Links de Continental TERRA Speed, rechts de TERRA Trail.

Links de Pirelli Cinturato Cross M, rechts de Pirelli Cinturato Cross H.

Pirelli: Cinturato Cross en Cinturato Gravel

Nadat Pirelli twee jaar geleden met een aantal racebanden zijn rentree maakte op de fietsbandenmarkt, voegden de Italianen vorig jaar mountainbikebanden aan hun gamma toe. Met de lancering van de Cinturato Cross en Cinturato Gravel banden betreden ze nu de volgende twee segmenten van de fietsmarkt. Net zoals ze dat voor hun Scorpion MTB-gamma deden, deelt Pirelli zijn gamma cross- en gravelbanden in op basis van de ondergrond waarop je gaat rijden en niet op basis van het weer (nat of droog). De banden met een noppenpatroon voor harde ondergrond herken je aan de H achter de modelnaam, de banden die ontwikkeld werden om vooral op mixed terrain goed te presteren kregen een M achter de modelnaam. Voor de gravel- en crossbanden ontwikkelde Pirelli een nieuwe rubbercompound die de naam SpeedGRIP meekreeg, wie de Scorpion MTB-banden kent weet dat die banden een loopvlak van SmartGRIP rubber hebben. Volgens Pirelli biedt de SpeedGRIP compound evenveel grip als het SmartGRIP rubber van de mountainbikebanden, maar dan met een lagere rolweerstand en een langere levensduur. Ook hier uiteraard tubeless ready banden met een karkas dat van hieldraad tot hieldraad versterkt is om lekke banden tot een minimum te herleiden. De Cinturato Cross is in H en M versie enkel beschikbaar in 700c x 33 mm, logisch want dat is de maximale bandenmaat die in UCI-veldritten gebruikt mag worden. De Cinturato Gravel biedt Pirelli meteen in een flink aantal maten aan: 700c x 35 mm, 700c x 40 mm, 700c x 45 mm en de 650b-maten 650b x 45 mm en 650b x 50 mm. Merk trouwens op dat de H en M noppenpatronen van de cross- en gravelbanden verschillend zijn. De Pirelli Cinturato Cross en Cinturato Gravel worden begin oktober in de winkels verwacht. De adviesprijzen variëren van 49,90 tot 52,90 euro.

Links de Pirelli Cinturato Gravel H, rechts de Pirelli Cinturato Gravel M.

Vredestein: Aventura

Het Nederlandse Apollo-Vredestein betreedt de gravelmarkt met de Aventura die in zwarte uitvoering en in skinwall te koop is in twee maten: 700c x 38 mm (410 gram) en 700c x 44 mm (450 gram). In de zoektocht naar het ideale compromis tussen veel grip, een lage rolweerstand, veel lekbescherming en een lange levensduur opteerde Vredestein voor een 120 TPI karkas, een fraai profiel van bijna driehoekige, lage noppen en twee verschillende rubbermengsels. Centraal op de band zit een iets hardere rubbersoort voor meer kilometers, de schoudernoppen zijn van een lichter rubbermengsel gemaakt om meer grip te bieden in de bochten. Ook hier uiteraard een tubeless ready constructie. Om schade aan de flanken van de band te voorkomen werden de schoudernoppen zodanig gepositioneerd dat de buitenste noppen van bovenaf gezien breder staan dan de wang van de band. Het voordeel daarvan is bij een zijdelingse impact de zijnop eerst het obstakel raakt waardoor de flank van de band voor schade behoed wordt. De 38 mm versie van de band zal 52,95 euro kosten, de 44 mm brede band is vijf euro duurder.