Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuw: Corima MCC DX schijfremwielen

Het is ondertussen alweer tien jaar geleden dat Corima de high-end MCC wielen uitbracht. Pour la petite histoire: het was met deze full carbon wielen dat Alexander Vinokourov onder andere zijn gouden medaille op de Olympische Spelen in Londen veroverde. Om de tiende verjaardag van de MCC wielen te vieren, brengt Corima nu een schijfremvariant uit: MCC DX.

De Vinokourov-connectie is er trouwens nog steeds, want Corima is hofleverancier van Team Astana. De MCC DX wielen werden dan ook samen met de renners en de technische staff van de ploeg ontwikkeld. De nieuwe MCC DX wielen voor schijfremmen zien er qua design niet alleen opvallend uit, ze zijn volgens Corima ook stijver, lichter en aerodynamischer dan hun voorgangers voor velgremmen. Kortom: de ‘heilige drievuldigheid’ van wat elk fietsmerk tegenwoordig belooft. Al durven we de Franse wielenbouwers, gezien hun innovatieve staat van dienst, hier wel even op hun woord geloven.

Pluimgewicht

Er gingen drie jaren aan research & development vooraf aan deze lancering. De MCC DX wielset moest licht genoeg zijn voor het betere klimwerk en tegelijk ook aero genoeg om op het vlakke of in afdalingen het onderste uit de kan te halen. De optelsom van de 32 mm hoge carbon velgen (voor tubes), de aero gevormde carbon spaken en de carbon wielnaven is een erg nette 1295 gram. Geef je de voorkeur aan draadbanden, dan kom je met deze wielset uit bij 1425 gram.

Verbeterde aerodynamica

Om de aerodynamica te verbeteren, werd ook het design van de MCC DX wielen herbekeken. Het typische spaakpatroon met slechts 12 spaken per wiel bleef behouden, maar onder andere de vorm van de spaken werd aangepast met het oog op een verminderde luchtweerstand. Dit resulteert volgens Corima in 9% minder luchtweerstand van het voorwiel en 18% minder luchtweerstand van het achterwiel, in vergelijking met de MCC WS+ wielen van 2019.

D2T voor extra stijfheid in de achternaaf

Op een fiets met schijfremmen wordt een achternaaf aan weerszijden blootgesteld aan torsiespanning die de stijfheid van het wiel op de proef stellen. Aan de ene kant wordt er tijdens het remmen door de remschijf aan de naaf gewrongen, aan de andere kant gebeurt dat tijdens het aandrijven. Daarom ontwikkelde Corima ‘D2T’, ofte ‘Double Torque Technology’. De technologie slaat op de unieke Y-vormige uitsteeksels van de achternaaf, waarin telkens 2 spaken samenkomen. Door de spaken op deze manier te verankeren, slaagt Corima erin om een volledige carbon naaf te ontwikkelen die toch sterk en stijf genoeg is om de dubbele torsiespanning van de rem en de aandrijving te weerstaan.

Torsion Box technologie in de velgen

Ook de stijfheid van de velgen kreeg extra aandacht van de ontwikkelaars. Net als alle andere carbon wielen van Corima, wordt de holle velg binnenin in twee delen opgesplitst door een horizontale strook carbon en opgevuld met een soort schuim. Zo maakt Corima de velgen tegelijk licht, stijf en heel sterk.

De MCC DX wielen zijn er met 32 mm of 47 mm hoge velgen voor tubes en draadbanden. Deze laatste zijn ook tubeless ready, waarmee de Fransozen toch maar mooi mee zijn met de gangbare tubeless-trend. De breedte van de velgen is telkens 26 mm. Voor een set tubewielen met 32 mm hoge velgen, moet er 3299 euro op je spaarrekening staan. Heb je het meer voor 47 mm hoge velgen, dan betaal je 3399 euro. De tubeless ready wielen voor buitenbanden met 32 mm hoge velgen kosten 3649 euro en 3749 euro voor de variant met 47 mm hoge velgen.

Meer informatie vind je op de website van Corima.