Deel dit artikel:

Niet poetsen, maar fietsen dankzij Proteam Bicycle Care

Uiteraard kennen we allemaal wel een clean freak die na een fietstochtje van een uur minstens anderhalf uur bezig is met het schoonmaken van zijn fiets. Die lui zijn echter bijzonder zeldzaam want hoewel we allemaal het liefst op een schone fiets rijden, is fietsen poetsen meestal een zaak ‘van moeten’. Proteam Bicycle Care heeft als slogan “Niet poetsen, maar fietsen” en dus mocht zaakvoerder Ron Lute één van onze Grinta! Gara teamfietsen een hydrofobe behandeling komen geven.

Lute begon met het onderhoud van auto’s en ontwikkelde onder andere een set om steenslag en diepe krassen uit het koetswerk van auto’s weg te poetsen. Maar Lute is ook een gedreven mountainbiker die vanuit zijn hobby een beschermende coating voor fietsen ontwikkelde. “Toen we een keer met zes vrienden honderd kilometer door de modder hadden gereden met de mountainbike, kreeg ik na de rit de vraag waarom mijn fiets zoveel schoner was dan die van hen”, lacht Ron Lute om het ontstaan van Proteam Bicycle Care. In samenwerking met een Duitse fabrikant zette hij de Proteam Hydro Coating verder op punt en tijdens de Bike Motion van 2018 kreeg die coating de innovatie-award. “Anderhalf jaar later zijn er al meer dan honderd winkels die de Proteam Hydro Coating verdelen en zelf aanbrengen. Het is één grote ontdekkingsreis geworden”, aldus Lute.

Applicators

Voor de verkoop en verdeling van zijn product rekent Lute op twee kanalen. Op www.proteambicyclecare.com kan je alle producten en pakketten online bestellen, maar evengoed verdeelt Ron zijn spullen via de vakhandel. En daar zijn er twee opties: ofwel laat je een vakman de hydrofobe coating aanbrengen, ofwel doe je het zelf. “De coating op zich is altijd dezelfde, maar je kan die aanbrengen met applicators (wattenschijfjes, nvdr) of door middel van airbrush. De eerste techniek is iets minder efficiënt dan de tweede omdat je met een spuitpistool de coating overal gelijkmatig kunt aanbrengen, ook in de kleine hoekjes en kantjes die je met de applicators veel minder gemakkelijk kunt bereiken. Airbrush je de coating op de fiets, dan ben je ook veel sneller klaar. Kost het je met de applicators toch wel een uurtje of twee, dan ben je met het spuitpistool een stuk sneller klaar”, verduidelijkt Ron.

De producten zijn in verschillende kits te koop. Er zijn ook sets om meerdere fietsen te behandelen, handig om alle clubfietsen te doen.

Doe het zelf. Of laat het doen.

Sommige fietsenwinkels en bedrijfjes die gespecialiseerd zijn in het onderhoud en reinigen van fietsen (Orsobici Bikewash & More, Probikewash.be, …) brengen de hydrofobe coating voor jou aan op je fiets, maar wie het liever zelf doet koopt de kits online of bij de fietsenmaker. Laat je de coating door een vakman aanbrengen, dan kost je dat voor een racefiets of hardtail mountainbike 100 euro. Wil je de coating op een full-suspension mountainbike of trekkingfiets, dan moet je op 125 euro rekenen. Online wordt de coating in flesjes van 15 ml verkocht voor 31,95 euro, een flesje van 50 ml kost 85,95 euro en er zijn ook complete pakketten om één fiets te behandelen (39,95 euro) of om tien fietsen te coaten (373,50 euro). Om één fiets te behandelen heb je ongeveer 15 ml Proteam Hydro Coating nodig.

Hoe minder je wast, hoe beter het werkt

De coating zelf is – ongeacht de manier waarop je hem op de fiets aanbrengt – dezelfde. Door de coating op een ontvette ondergrond aan te brengen, wordt er een 1 micron dik laagje gelegd dat omwille van het aanwezige siliciumdioxide sterk waterafstotend is. Het resultaat daarvan is dat vuil zich veel minder goed kan vasthechten en zich na een fietstocht heel eenvoudig laat afspoelen. In plaats van na een rit nog met emmer en spons aan de slag te moeten, volstaat het om de fiets met een ‘dikke’ waterstraal af te spoelen. Heeft er zich toch vuil na een langere periode vastgezet, dan kan je de fiets met de onderhoudsshampoo wassen. Hoe vaker je de fiets wast, hoe sneller de coating zal verdwijnen. Heb je de UV-bestendige coating correct aangebracht en was je de fiets niet te vaak, dan moet het laagje twee jaar blijven zitten. De coating kan je op glanzende en matte lak aanbrengen waarbij de matte lak wel iets voller van kleur wordt, maar niet begint te glanzen. Interessant is dat de coating zoutbestendig is, ideaal dus voor wie ook in de winter naar het fietst rijdt of voor wie vaak op het strand fietst. Lute gelooft dat een fiets die met de hydrofobe coating behandeld is ook aerodynamischer is omdat de lucht met minder weerstand langs de gladde oppervlakken glijdt en wil dat ook nog wel eens in de windtunnel onderzoeken.

Foto rechts: bij het vullen van het reservoir valt op hoe weinig van de coating je nodig hebt om de hele fiets te behandelen.

De drie belangrijke stappen: ketting afdekken, frame en onderdelen ontvetten, coating aanbrengen.

Ook voor velgen en spaken

Essentieel bij het aanbrengen van de coating is dat de oppervlakken die je gaat behandelen brandschoon en vetvrij zijn. Lute verkoopt de ontvetter los, maar je vindt het product in een fles met vernevelaar ook in de kits terug. Eens ontvet, dekt Lute de ketting af met huishoudfolie. “De meeste professionals die fietsen coaten, nemen de ketting van de fiets. Want je wil vooral het risico niet lopen dat er olie of smeer van de ketting onder de coating geraakt. Ik gebruik meestal folie om de ketting af te dekken en dat risico op die manier uit te sluiten”, aldus de Nederlander. Als hij het reservoir van het spuitpistool met Proteam Hydro Coating vult, valt het op hoe weinig van het goedje hij nodig zal hebben om de volledige fiets te coaten. “Met het airbrushpistool kan je de coating heel gemakkelijk en gelijkmatig aanbrengen. Je kan het op alle harde ondergronden aanbrengen, dus neem gerust ook de velgen, de spaken en zo mee. Op de aandrijving werkt het niet want de wrijving van de ketting op de cassette en de kettingbladen zal het product snel doen wegslijten. Maar op de cranks, de pedalen en het hart van de remschijven kan je het zeker aanbrengen. Komt er wat op het remoppervlak terecht, dan is dat geen drama. De schijven zullen niet beginnen ‘zingen’ en na twee – drie keer flink doorremmen is de coating weggesleten en heb je er geen last meer van”, illustreert Ron. Breng je de coating met de wattenschijfjes aan, dan hoef je geen mondmasker te dragen. Breng je de coating door middel van de airbrushtechniek aan, dan is bescherming van de luchtwegen wel aan te raden. Een drietal minuten nadat je de coating hebt aangebracht, neem je het overtollige product met een zachte doek weg. En nee, dat is niet hetzelfde als ‘oppoetsen’. Om het spul zich perfect te laten hechten, laat je de fiets daarna twaalf uur rusten in een ruimte op kamertemperatuur.

Een zwiep aan het wiel en sprayen maar: zo worden ook de velgen, spaken en naven beschermd.

De Reven van Grinta! Gara staat nu in de coating en we gaan de komende maanden ondervinden of Frederik zijn fiets effectief minder moet poetsen dan zijn ploegmaats. We houden je op de hoogte, maar het onderstaand filmpje van een fiets die met Proteam Hydro Coating behandeld is doet alvast het beste verhopen.

Alle producten van Proteam vind je op de site.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE