Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nederland verbiedt WhatsAppen op de fiets

Er komt in Nederland een verbod op appen op de fiets. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur komt volgend jaar met een wetsvoorstel daartoe. Het verbod zal dan hoogstwaarschijnlijk in 2020 ingaan, laat een woordvoerster van het verantwoordelijke ministerie weten.

Een verbod moet helder en handhaafbaar zijn. Om dat mogelijk te maken voert de minister overleg met het Openbaar Ministerie en de Raad van State. Het verbod is een onderdeel van een aantal maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen. Vorig jaar is het aantal ernstig gewonden in het Nederlandse verkeer gestegen met 0,5 procent tot 21.400.

Veel draagvlak
Volgens de minister is er veel draagvlak om appen op de fiets te verbieden, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek blijkt echter dat appen op de fiets maar in een beperkt aantal gevallen medeoorzaak is van een ongeval.

Van Nieuwenhuizen begint volgend jaar rond de zomer ook nog met een campagne die gericht is op het verstandig omgaan met de smartphone in de auto en op de fiets. Vorig jaar kondigde toenmalig minister Melanie Schultz van Infrastructuur al aan een onderzoek te beginnen naar het verbieden van appen op de fiets.