Deel dit artikel:

Mysterie opgelost: deze Rik werd bij vele koersen bedankt

Keek je de afgelopen tijd naar de koers, dan was er geen ontkomen aan. Op enig moment tijdens de televisie-uitzendingen zag je ‘Rik’ of ‘Merci Rik’ op de weg gekalkt staan. Wie Rik is, is geen mysterie meer sinds de onthulling van Riks identiteit.

‘Rik’ en ‘Merci Rik’ stond op de grond geschreven op onder meer het parcours van zestien grote koersen, waaronder de Omloop Het Nieuwsblad, Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. Talrijke wielervolgers vroegen zich af wie Rik eigenlijk was en waarom hij door mensen veelvuldig werd bedankt.

Spilfiguur van Hasselts wielerleven

Rik blijkt de roepnaam van Henri L’Allemand, een man die na wat omzwervingen aan het einde van de negentiende eeuw in Hasselt belandde. Hij werkte er in een apotheek, maar zijn hart ging uit naar de fiets. Rik werd een spilfiguur van het Hasseltse wielerleven. Op 2 mei 1892 richtte hij mee de Véloce Club Hasseltois op, de eerste wielerclub in de provincie. Rik werd gekozen als eerste voorzitter.

De fietsclub organiseerde al snel eigen wielerwedstrijden, hield zich bezig met fietstoerisme en organiseerde het eerste fietserscongres in Limburg. Een jaar later stichtte hij met de Hasseltse Veloce Club ook een fietsersorganisatie voor heel Limburg, de Fédération Vélocipédique Limbourgeoise. Die moest het tot dan toe beperkte wielerleven in de provincie versterken.

Grondlegger

“Henri L’Allemand, Rik voor de vrienden, is de grondlegger van het fietstoerisme in Limburg”, onthult Igor Philtjens, gedeputeerde van Erfgoed en Toerisme. “In 1892 maakte Rik een meerdaagse fietstocht door heel Limburg. Het uitgebreide verslag over de eerste ronde van Limburg dat hij daarover schreef, publiceerde hij in 1893 als En Campine, onder het pseudoniem Rik L’All. De lovende reacties op En Campine vestigden zijn naam in de bloeiende Belgische fietserswereld. Zijn reisverslag werd zelfs opgepikt door de Franse sportkrant Le Vélo, dé internationale referentie in de fiets- en wielerwereld van die tijd, die het in feuilletonvorm 20 dagen op de cover publiceerde”, verduidelijkt Philtjens.

Erfgoedproject

Rik inspireerde de afdeling Erfgoed tot een vernieuwend erfgoedproject van de provincie Limburg. “Rik is een pionier, een onbewuste held”, zegt Philtjens. “We zeggen graag ‘merci’ aan de man die het fietsen in Limburg op de kaart zette en misschien ver daarbuiten. In een van zijn verslagen roemt hij Limburg zelfs als ‘een paradijs voor fietsers’. Waar hebben we dat nog gehoord? Merci, Rik!”, besluit Igor Philtjens.