Deel dit artikel:

Nederland krijgt met L’Étape Rotterdam opnieuw een cyclo

Nog even en dan heeft Nederland opnieuw een echte cyclo. In 2022 komt l’Étape du Tour (ASO) naar Rotterdam. Voormalig topsprinter Jean-Paul van Poppel is verantwoordelijk voor de parcoursen van L’Étape Rotterdam by Tour de France.

Het is alweer meer dan tien jaar geleden dat Nederland nog een echte cyclo (granfondo) had. Destijds stond de Shimano Fiets Challenge nog op de kalender. Nu Rotterdam bezig is om de Grand Départ van de Tour de France opnieuw aan te trekken, wordt er tegelijkertijd een echte granfondo opgestart: een amateurwedstrijd met massastart en tijdsmeting.

De start van L’Étape Rotterdam vindt plaats bij evenementenlocatie Ahoy. Daar wordt een heus Village Départ opgetrokken waar mensen terecht kunnen voor workshops, demonstraties en meer.

Parcours en datum nog onbekend

Het exacte parcours is nog niet onthuld, maar volgens de eerste berichtgeving zou het 150 kilometer lang zijn en grotendeels door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag gaan. Het parcours zal naar verwachting grotendeels lijken op de beoogde eerste rit in lijn van het Grand Départ 2024/2025. Daarmee wordt L’Étape Rotterdam een bijzondere preview.

Naast de cyclosportieve versie van L’Étape Rotterdam by Tour de France is er een toerversie voor alle fans, wielerliefhebbers en bedrijven. Het gaat om een georganiseerde rit (uitgepijlde routes) met keuze uit drie verschillende afstanden: 65, 100 en 150 kilometer. Hier draait het vooral om de ervaring van het Tour de France-gevoel en genot van het fietsen met vrienden, relatie en collega’s.

Voorregistratie

Wanneer L’Étape Rotterdam precies plaatsvindt is op dit moment nog niet bekend. Op de website van de organisatie wordt gesproken over de zomer van 2022. Inschrijven is derhalve nog niet mogelijk. Wel is er intussen een voorregistratie. Die verloopt via de website van L’Étape Rotterdam. Het concept van L’Étape by Tour de France is er in veertien landen.