Deel dit artikel:

Nederland heeft te weinig parkeerplaatsen voor fiets

Te weinig geld om groeiende vraag naar parkeerplaatsen te beantwoorden.

In Nederland wordt de fiets zo massaal gebruikt, dat er een tekort is aan stalling. Voor iedereen die nu al met moeite een parkeerplaats bij stations kan vinden is er slecht nieuws: het tekort aan stallingsruimte neemt de komende jaren toe. Het budget om meer parkeerplaatsen te maken is in 2017 op, stelt de Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur).

In 2020 is er een tekort van 48.000 parkeerplekken. Tien jaar later zijn dat er al 100.000. Dijksma had een budget vrijgemaakt om maximaal 250.000 nieuwe fietsparkeerplekken te maken. Maar dat zijn er veel en veel te weinig. “Het resterende bedrag is niet toereikend om alle tekorten weg te werken, noch om alle plekken in planvorming te realiseren”, schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer.

Ze vindt het wel een goede ontwikkeling dat steeds meer mensen kiezen voor de fiets. Met name daardoor ontstaat het tekort. “Fietsen is gezond en is goed voor de stedelijke bereikbaarheid. Overheden proberen het fietsgebruik daarom te stimuleren. En met succes, steeds meer mensen pakken de fiets. Dat geldt ook voor het gebruik van de fiets naar de trein toe. De toename van het gebruik van de fiets is flink groter dan werd voorzien”, aldus Dijksma.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE