Deel dit artikel:

Neapharma laat je eten en drinken zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Goed eten en drinken is belangrijk voor als je een sportprestatie wilt neerzetten. Echter weet niet iedereen precies wat wanneer te nemen. De gratis Fuel-sportvoedingsapp van Neapharma vertelt wielertoeristen welke energierepen en sportdrank ze wanneer en in welke dosering moeten nemen.

De Fuel-app van start-up Neapharma is een gratis digitale sportdiëtist die zorgt dat je tank steeds goed gevuld blijft. Jij vertelt de app wie je bent en welke rit je gaat rijden. Vervolgens schrijft de app je voor welke energierepen, sportdrank en gelletjes je moet meenemen. Neapharma heeft daarvoor de kennis van Kristof De Kegel, performancecoach bij wielerploeg Alpecin-Deceuninck, en andere sportdiëtisten uit het professionele wielerpeloton gekoppeld aan wetenschappelijke algoritmes.

Sportvoeding is tegenwoordig in groten getale verkrijgbaar, in allerlei soorten en maten. Het gaat vaak om prima producten, maar door de hoeveelheid zien sommige wielertoeristen door de bomen het bos niet meer. Ze weten niet welke sportvoeding ze wanneer moeten gebruiken, laat staan in elk welke dosering. Gevolg: goede benen bij de start, maar halverwege de rit een energiedip door de verkeerde snacks of gelletjes.

 “De hamvraag in het almaar groter wordende amateurpeloton in ons land is zonder twijfel wat je moet eten en drinken voor, tijdens en na je training. Drie op de vier wielertoeristen rijden vandaag rond met de foute brandstof. Daar maken we met onze digitale sportdiëtist komaf mee. Onze app vertelt je precies welke drank en voedingsstoffen je in welke dosering moet meenemen om zo lang mogelijk de meest optimale conditie te hebben. Zo beschik je tijdens het sporten over de beste energie en kracht en verzilver je je conditie waar je voor getraind hebt”, zegt ​Olivier Van Baeveghem, co-founder van start-up Neapharma.

Tot 40 procent meer uithouding

De gratis Fuel-app van Neapharma bezorgt wielertoeristen snel een persoonlijk voedingsplan op basis van de geplande rit. Wie het Fuel Plan volgt, ervaart een minimaal verlies aan kracht en energie, bouwt maximaal conditie op tijdens de trainingen en herstelt sneller na de ritten. En dat zonder maag of darmen te belasten.

“Wie 40 procent meer uithouding wil krijgen als wielertoerist, geeft zijn leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en conditiestatus in onze app in. Dat persoonlijk profiel koppelt de app aan het profiel van je rit: aantal kilometers, hoogtemeters, tijdsuur, gemiddelde snelheid en temperatuur. Aan de hand van 72 parameters zoals het aantal koolhydraten, het volume aan vocht, de snelheid en opneembaarheid van voedingsstoffen, berekent de app hoeveel je moet drinken om je lichaam maximaal te ondersteunen en je vochtbalans op peil te houden zodat je je koolhydraten kan omzetten in energie”, legt Kristof De Kegel uit.

Wielertoeristen drukken hun persoonlijke voedingsplan af op een sticker en plakken het op hun stuur of nemen het mee op hun telefoon. Later dit jaar zal de voedingsapp van Neapharma gekoppeld kunnen worden aan fietscomputertjes. Zo krijg je tijdens de rit live meldingen wanneer je moet bijtanken. De Fuel-app van Neapharma is online te downloaden.

Professionaliseren

Neapharma wil met de voedingsapp het amateurwielrennen in ons land professionaliseren. De start-up levert al langer sportvoeding aan het professionele wielerpeloton en ontwikkelt die samen met toppers als Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Ook de Fuel-app is tot stand gekomen in samenwerking met renners uit het profmilieu.

“Onze app bundelt de kennis van onder andere Kristof De Kegel, performancecoach bij wielerploeg Alpecin-Deceuninck, en andere sportdiëtisten zoals Kjell De Potter die zowel professionele als amateurrenners begeleidt. Dat zorgt ervoor dat wielertoeristen met onze app vanaf vandaag even professioneel kunnen eten en drinken tijdens hun ritten als hun professionele wieleridolen”, stelt ​Olivier Van Baeveghem.

Gerelateerde artikels