Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

NAKED: de UYN-fietsschoenen die blote-voeten-gevoel bezorgen

NAKED is de naam van de nieuwe fietsschoenen van UYN. Deze hebben de structuur van een sok (volledig zonder naden) en presteren als een schoen. Dat wil zeggen dat ze onder meer stabiliteit aan de voet bieden en voor prima krachtoverbrenging zorgen.

NAKED is het resultaat van een lang ontwikkelingsproces dat in Italië werd uitgevoerd door technici van AREAS (Academy for Research and Engineering in Apparel and Sport). Dit is het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van UYN. Door middel van tests in het laboratorium en op de weg is een evenwicht tussen comfort en prestaties gevonden. Daarbij is dankbaar gebruikgemaakt van de knowhow die UYN al bezit op het vlak van functionele kleding en technische weefstructuren.

Het bovenwerk is gemaakt uit één stuk dubbellaags 3D-breiwerk. Dit is zodanig ontworpen dat het als een tweede huid om de voet valt en zodoende prima past bij de anatomie van de voet. Je bespeurt dus geen tong en geen stiksels. Evenmin vind je plooien of overlappingen. De zogeheten Free Flow microgeperforeerde structuur moet voor een hoog ademend vermogen zorgen. Deze laat de lucht vrij rond de voet circuleren.

Voor de buitenlaag heeft UYN het Hi-Force garen ontwikkeld: elk deeltje is voorzien van een coating die het zeer slijtvast maakt. Dat komt ten goede aan het langdurig gebruik. De binnenkant van de schoen is gemaakt met Natex-garen, dit is 100 procent biologisch. Natex is 25 procent lichter dan traditioneel nylon en droogt 50 procent sneller, waardoor het gewicht van de schoen verder afneemt en de voet onder alle omstandigheden koel en droog blijft. Het anatomische voetbed is gemaakt van een volledig natuurlijke vezel, die de ventilatie en de afvoer van vocht bevordert.

Tegelijkertijd heeft UYN aan de stabiliteit en structuur gedacht, zodat fietsers voor goede prestaties kunnen gaan. De NAKED beschikt over het EXOFRAME aan de buitenkant van het bovenwerk. Die vorm is ontworpen, zodat de schoen zich rond het mediale en achterste deel van de voet wikkelt voor stabiliteit tijdens het trappen. Om de zijdelingse stabiliteit te vergroten en te voorkomen dat de voet binnen in de schoen schuift, is er eveneens een halfstijf en veerkrachtig STABILITY FRAME geplaatst.

De schoen wordt vastgezet met het UYN Micro Tune Closing System. Dat bestaat uit een enkele knop voor een snelle aanspanning en de Click-To-Fit technologie, die met één enkele knop zorgt voor nauwkeurige aanspanning. Dit draagt volgens UYN bij aan verbeterde efficiëntie en enige gewichtsbesparing in vergelijking met systemen met twee rotors.

Twee modellen

UYN NAKED schoenen zijn verkrijgbaar in Carbon en Full-Carbon modellen. Het verschilt zit hem in het type zool. De UYN NAKED Carbon schoen heeft een zool van nylon en carbon. Die is licht, stijf en ademend. Het totale gewicht is 270 gram (maat 42). De UYN NAKED Full-Carbon heeft een zool van zeven lagen carbon. Die biedt uitzonderlijke stijfheid en is uiterst licht (het totale gewicht van de schoen is 230 gram).