Deel dit artikel:

Muc-Off maakt kettingen sneller

Speciale film vermindert de wrijvingsweerstand.

Toen Bradley Wiggins een paar maanden geleden het werelduurrecord verbeterde, zat er een speciale coating op zijn ketting: NanoTube Speed Film Lubrication. Speciaal ontwikkeld door Muc-Off.

De behandeling met zogenoemde ‘nanotubes’ zorgt ervoor dat de wrijving van de ketting tot een minimum beperkt wordt, wat natuurlijk ideaal is als het om maximale snelheid gaat. De Speed Film Lubrication van Muc-Off bewijst niet alleen onder ideale omstandigheden zoals op een piste zijn nut, maar kan in alle weerscondities worden gebruikt, zelfs als het modderig is.

De NanoTube Speed Film gaat zelfs nog verder dan enkel de ketting minder wrijving bezorgen, want het heeft ook de eigenschappen van Muc-Off’s Hydrodynamic Lube, een all-weather bescherming voor in natte rijomstandigheden. Volgens Muc-Off heb je in droog weer zo’n 650 km plezier van de coating, terwijl dat in nat weer ongeveer 400 km is. 

De Speed Film is niet zomaar een olietje dat je op de ketting spuit. Elke Shimano, Campagnolo of Sram ketting die Muc-Off te koop aanbiedt, wordt eerst onder belasting ‘ingereden’, vervolgens grondig gereinigd in meerdere stappen en dan pas handmatig behandeld met de NanoTube Film.

Muc-Off ontwikkelde een eigen ‘Chain Lube Optimisation Dynamometer’ (CLOD) die van elke ketting/smeermiddel combinatie kan meten hoe groot de wrijvingsweerstand is en hoe groot de duurzaamheid. Met de NanoTube Speed film zou er een vermogenswinst van tot 6 Watt behaald kunnen worden. Het effect vermindert natuurlijk naarmate de ketting langer gebruikt wordt, maar met Muc-Off’s Speed Film Lube, die je zelf kunt aanbrengen na reiniging van de ketting, is het oorspronkelijke optimum toch weer te benaderen tot op 1-2 Watt.