Deel dit artikel:

Model X Leaf: het groene zadel van Selle Italia

Selle Italia gaat op de groene toer. Het merk lanceert een nieuw zadel, Model X Leaf. Dit is geproduceerd op een duurzamere manier. Ook de print op het bovendek is groen, in de vorm van bladeren.

Bij de ontwikkeling van Model X Leaf koos Selle Italia ervoor om het over een duurzame boeg te gooien. De zogeheten Greentech-technologie werd toegepast. Die houdt in dat bij het productieproces geen verontreinigde stoffen gebruikt zijn. Lijmen en kunstharsen zijn volledig uitgesloten. Daarnaast genereert de productie geen afval, omdat de resten en het ‘afvalmateriaal’ worden opgevangen en opnieuw in de productiecyclus worden geïntroduceerd. Als Model X Leaf aan het einde van zijn levensduur is, kunnen materialen worden gerecycled.

Model X Leaf is ook op een andere manier groen: aan de bovenzijde is een patroon van groene bladeren zichtbaar. Die zit weggewerkt onder een transparante hoes en moet het duurzame karakter een extra dimensie geven.

Het zadel wordt geproduceerd door drie componenten op mechanische wijze te monteren, dus zonder gebruik van verontreinigende stoffen, in volledige naleving van de Greentech-productietechnologie. De rail is van Fec Ally, dat sterk en flexibel is. De vorm van het zadel is waved, wat zorgt voor een stabielere positie en in het bijzonder geschikt is voor personen met een achterwaartse bekkenrotatie. Tenslotte heeft de padding van het nieuwe Model X Leaf een antibacteriële behandeling gehad.

Het productieproces van Model X Leaf (145 x 245 millimeter, gewicht: 315 gram) is geautomatiseerd en verloopt snel. Selle Italia geeft aan dat hiervoor verhoudingsgewijs minder energie nodig is. Er wordt lokaal geproduceerd, binnen een straal van 15 kilometer van de hoofdzetel van Selle Italia. Dat vermindert transportbewegingen en CO2-uitstoot en dat alles komt ook de verkoopprijs van Model X Leaf ten goede. De adviesprijs bedraagt 59,90 euro.

Gerelateerde artikels