Deel dit artikel:

Milaan wil fietsers betalen

De stad wil de vervuiling aanpakken door fietsen aantrekkelijker te maken.

De Italiaanse stad Milaan wil burgers betalen om met de fiets naar het werk te gaan. Op die manier wil de stad de vervuiling verminderen. Eerder werd al een verbod op autoverkeer ingelast om het probleem aan te pakken.

In veel Italiaanse steden is smog een groot probleem. Daarom wil Milaan haar burgers ontmoedigen de auto naar het werk te nemen, door fietsers te betalen. Het idee is niet nieuw, want in 2014 betaalden enkele Franse bedrijven al eens een half jaar lang hun fietsende werknemers. Ook in het Italiaanse Massarosa wordt dit systeem al even gebruikt.

De stad werkt nu aan een applicatie die de reistijd van de fietser moet checken. Al kan onmiddellijk een kanttekening bij deze methode worden gemaakt. Als fietser ben je immers vaak sneller dan een automobilist. Echt aantrekkelijk is het plan ook niet, want het Italiaanse verkeer is niet echt veilig voor een fietser.

Dat zeggen ook enkele criticasters: “Milaan is geen veilige plek voor fietsers, ze betalen zal dus weinig veranderen. Waarschijnlijk zal enkel een kleine groep zich geroepen voelen. Het lijkt vooral belangrijk dat er wordt gewerkt aan een goeie omgeving voor fietsers in de stad. De aanwezigheid van fietspaden, fietsstallingen en douches op sommige plaatsen, zullen waarschijnlijk meer effect hebben.” (JL)

Bron: The Guardian