Deel dit artikel:

Michel Wuyts vreest aanslag tijdens Ronde van Frankrijk

Heeft Franse politie na EK nog jus genoeg om Tour te beveiligen?

Een enigszins opmerkelijke uitspraak van Michel Wuyts. “Ik hoop dat de Franse politie na het Europees kampioenschap voetbal nog genoeg jus heeft om ook nog een Tour te beveiligen.” De VRT-commentator zegt tegen Het Nieuwsblad te vrezen voor een aanslag en stelt dat de Ronde van Frankrijk een ideaal doelwit is voor terroristen.

Waarom hij deze uitspraken doet? “Omdat ik ik stilaan oud genoeg ben om die verantwoordelijkheid te nemen. Wij bedrijven onze sport op straat. Ik wil niemand op ideeën brengen, maar je weet op voorhand waar de massa tijdens de Tour samentroept. Op de slotdag op de Champs Élysées, op de Mont Ventoux, noem maar op. Je hebt niet alleen de toeschouwers, je hebt ook de Tour zelf. Zo’n circus van vierduizend mensen dat zich elke dag verplaatst, dat valt eigenlijk niet te beveiligen.”

Wuyts zegt tegenover de krant te hopen met iedereen weer veilig thuis te komen. “Ik heb me vaak geërgerd aan de mannen in het groen, die alles in de aankomst­zone regelen. Dat zijn de mannen die ons uitkafferen als we onze auto tien centimeter buiten de aangeduide zone parkeren. Ik hoop dat ze dit jaar nog strenger zijn. Ik zeg dit niet uit eigenbelang, maar ik heb wel een kleinzoon die ik wil zien opgroeien. Die is twee jaar en drie maanden: die ziet mij graag en dat is wederzijds.”

Gisteren liet Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, weten dat de Tour de France wordt beveilig met zo’n 23.000 gendarmen en politieagenten. Onder hen ook eenheden van de elitetroepen. Volgens Cazeneuve moet Frankrijk op haar hoede zijn en ‘extreem’ waakzaam blijven ‘tegenover een vijand die vastbesloten is ons op elk moment te treffen’. “Eenieder begrijpt dat de Tour de France zich dit jaar zal afspelen in een bijzondere context”, zegt de minister, die daarmee doelt op de aanslagen in Parijs.