Deel dit artikel:

MET maakt lichte helm extra veilig

Het Italiaanse MET had de Trenta Carbon al in het gamma, maar rust die nu uit met een lichte, maar extra beschermende MIPS Air-laag. Die moet een deel van de krachten opvangen bij een val.

De MET Trenta 3K Carbon Mips is de lichte helm van het Italiaanse merk die een extra beschermlaag kreeg. MIPS Air is de lichtste uitvoering van de bekende MIPS-laag en die is volledig geïntegreerd in de padding van de helm. Daardoor wordt ook de luchtstroom niet gehinderd. Toch blijft de functionaliteit dezelfde: de rotatiekrachten die ontstaan tijdens een val worden opgevangen door de 10 à 15 millimeter beweging die er is tussen de MIPS-laag en de rest van de helm.

Door de elasticiteit van een carbon kooi te benutten kon het ontwerpteam bij MET de dichtheid van de EPS-schuimlaag met 20% verminderen zonder de valbescherming aan te tasten.

Naast licht is de Trenta ook luchtig. De opening aan de voorkant wordt bijgestaan door de grote openingen aan de achterkant die zorgen voor een aanzuigeffect. Zo voel je de verkoelende luchtstroom echt passeren over je hoofd. Bovendien is de helm ontworpen om met maar 30% van je hoofd contact te maken, zodat de overige 70% kan genieten van de verkoeling.

De aerodynamische vorm van de achterkant moet de luchtstroom beter rond de helm geleiden en ontstond door specifieke windtunneltests in het Newton-labo in Milaan.

Een handig extraatje zijn de ‘zonnebrilpoorten’ met rubber aan de binnenkant, zodat je je zonnebril veilig kan opbergen.

De MET Trenta 3K Carbon Mips kost 320 euro en is vanaf nu verkrijgbaar. Hij is beschikbaar in drie maten, waarbij de M volgens opgave 225 gram weegt.