Deel dit artikel:

Merida valt in de prijzen met de Scultura Team

De Taiwanese fietsenproducent Merida heeft met zijn model Scultura Team, die ook in het profpeloton in gebruik is bij Team Bahrain Victorious, de gouden award voor ontwerp en innovatie gewonnen op de prestigieuze Taipei Cycle Show in Taiwan.

En het is niet voor het eerst dat Merida daar in de prijzen valt. In 2020 mocht de Merida eONE Sixty 10K dezelfde award in ontvangst nemen, en het daaropvolgende jaar was de eer aan de geheel vernieuwde Merida Reacto Team-e.

Ontwerp en Innovatie

In de tienjarige geschiedenis van de Taipei Cycle Show, maakt een internationaal jury panel ieder jaar de selectie van genomineerden uit een groot aantal aanmeldingen van over de gehele wereld. In de categorie ‘complete fiets’ wist de Scultura indruk te maken op de jury en werd beloond met de ‘Gold award for most exceptional design and innovation’.

De nieuwe Merida Scultura Team heeft zijn bekende lichtgewicht race DNA behouden, maar is er qua aerodynamica flink op vooruit gegaan. Zo wezen testen in de windtunnel uit dat de vernieuwde frameset significant minder luchtweerstand heeft: in wattage scheelt dit 4,3 watt op een snelheid van 45 km/h. Daarnaast is het comfort nog verder verbeterd met een reductie van de verticale stijfheid van de trapas naar het zadel van 38%. Ruimte voor banden van maximaal 30mm breed en het verlengen van de zadelpen met 40mm geven daarnaast het uithoudingsvermogen en comfort een flinke boost.

Na een uiterst succesvolle lancering van de nieuwe Scultura Team halverwege 2021, benadrukt deze award de uitstekende reputatie van deze fiets. Naast lovende recensies en testen door verschillende media en fanatieke fietsers over de gehele wereld, spreken ook de al behaalde overwinningen in de UCI World Tour koersen voor zich. Ook in 2022 werden door Team Bahrain Victorious al enkele overwinningen behaald op de vernieuwde Merida Scultura. Matej Mohorič won afgelopen zaterdag zelfs nog Milaan-Sanremo op het model.