Deel dit artikel:

Merida gaat vol voor schijfremmen

Nieuwe Scultura Disc werd al ingezet in De Ronde.

Spring is in the air! Dat is niet alleen het seizoen van de ontluikende bloesems en de voorjaarsklassiekers, maar de laatste jaren ook steevast het seizoen van de nieuwe kasseienfietsen. Eerder deze week waren we bij de voorstelling van de Trek Domane SLR, vandaag zagen we de Merida Scultura Disc zijn opwachting maken.

De Scultura Disc is de evolutie van het reeds bestaande topmodel Scultura. Simpele logica, ja. Maar de verandering zit hem niet alleen in de toevoeging van schijfremmen aan een bestaand model. Er gebeurde meer. De conversie van een velgremmen-frame naar schijfremmen vergde geen enorme inspanningen, de zeer hoge stijfheid van zowel balhoofd- als bracketpartij van de Scultura werden dus behouden, maar Merida verlengde wel de achtervork met 8 mm, voor meer ruimte voor de bredere banden die in de kasseienklassiekers gebruikt worden. Alle Scultura Disc’s kunnen 28 mm banden herbergen. Daarnaast werd er aan de aerodynamica gewerkt: de fiets maakt gebruik van Naca Fastback profielen.

De Scultura Disc komt er in drie varianten: de CF4, de proffiets van Team Lampre-Merida met een carbon frame van 900 gram en een pure racegeometrie. Dan is er de CF2 (carbon frame, < 1000 gram) en ten slotte is er ook een aluminium frame, de Lite, dat 1500 gram weegt. De CF2 en de Lite hebben een sportievere geometrie, waarop je iets meer rechtop zit.

Alle versies van de Scultura Disc krijgen een door Merida zelf ontwikkelde Disc-Cooler voor de achterste remschijf. Vooraan wordt de schijf voldoende gekoeld door de aanstromende wind – aldus Merida – maar achteraan kan een beetje extra hittegeleiding geen kwaad. De oplossing daarvoor is een CNC-gefreesde aluminium component met koelvinnen die net onder de cilinder wordt geschroefd. Op een 4 minuten durend remtraject vermindert dit de temperatuur met 35 graden.

De CF4 en CF2 versies hebben 12 mm steekassen en 160 mm schijven (dat wordt de standaard waarmee de neutrale supportwagens in UCI-koersen zullen worden uitgerust) en flatmount bevestiging van de remcilinders op het frame. De CF4 krijgt RAT-assen (Rapid Axle Technology), een supersnelle manier om een wiel te kunnen demonteren.

In de profwielrennerij wordt natuurlijk ook met interesse uitgekeken naar de nieuwe technologie van disc-remmen. Team Lampre Merida reed de voorbije Driedaagse van de Panne en de Ronde van Vlaanderen al met de Scultura Disc’s en de renners zeggen al helemaal gewonnen te zijn voor ‘het nieuwe remmen’. Teammanager Brent Copeland kreeg na de race telefoon van minstens 10 andere ploegleiders, die allemaal het fijne ervan wouden weten. Wordt dus zeker vervolgd.

(RVS)