Deel dit artikel:

Meng je tussen de profs op BK Beachrace Bredene

Er zijn niet al te veel sporten waar je samen kan starten met de professionals, maar op 29 december kan je op het Belgisch kampioenschap Beachrace in Bredene zij aan zij staan met Yves Lampaert, Tim Merlier of Oliver Naesen. Als dat geen motivatie is om je MTB van stal te halen!

Wie niet meteen bekend is met de discipline: strandracen is een aparte wielerdiscipline die in de winter wordt uitgeoefend met mountainbikes die zijn uitgerust met specifieke (kale en brede) banden. Het is zo uniek qua sfeer en beleving dat we gerust durven te stellen dat je er ooit eens van moet geproefd hebben als echte liefhebber. Op donderdag 29 december wordt in Bredene gestreden voor de nationale driekleur. Voor het eerst wordt die wedstrijd live op tv uitgezonden, vanaf 13u30 becommentarieert Michel Wuyts de koers op VTM. Bij de mannen wordt gezocht naar een opvolger voor Timothy Dupont, bij de vrouwen voor Veronique Florizoone.

Iedereen kan deelnemen, zowel profs als recreanten, maar enkel renners met de Belgische nationaliteit en met een vergunning met een UCI BEL-code komen in aanmerking voor een nationale titel. Elk jaar staan dan ook een aantal bekende profrenners aan de start van het BK en dat zal deze keer niet anders zijn. Onder meer Tim Merlier, Oliver Naesen, Yves Lampaert, Bert Van Lerberghe, Tim Declercq en Timothy Dupont tekenen present en we hoorden al waaien dat enkele Limburgse toppers eveneens willen afzakken naar de kust.

Je hoeft geen profrenner te zijn om te kunnen deelnemen.

Wie de langste afstand van 54 kilometer wat te veel vindt, kan het houden bij 27 kilometer. Zoals je kan verwachten, bestaat het parcours voor het grootste deel uit strandpassages, met in Bredene een aantal golfbrekers die je moet oversteken – gelukkig zijn ze daar niet al te hoog – maar je moet ook even door de duinen en de start en finish zijn op de gewone weg, die je bereikt via een brug. Je voelt de bui al hangen: dat doe je niet met je gewone MTB-schoeisel maar met snelle, brede banden die blijven ‘drijven’ over het zand in de plaats van zich ingraven. Qua stuur mag je kiezen voor een gewoon, recht MTB-stuur of voor een specifiek beachracestuur.

Meer info