Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mavic pakt flink uit met Ultimate-lijn

Nieuwe aerowielen, nieuwe banden, een nieuwe helm, nieuwe schoenen, een nieuw regenjack en een nieuw gevoerd windvest: Mavic pakt in de aanloop naar 2019 stevig uit met de Ultimate lijn. Begin misschien ook maar al te sparen want goedkoop zijn die nieuwe spullen niet…

Mavic kwam in 2006 met de eerste Cosmic Ultimate wielset op de proppen en in de fietsen van onder andere Cadel Evans en Philippe Gilbert bolde dat voorwiel ettelijke keren als eerste over de streep. In 2015 verving Mavic het puntige profiel van de velg door een bollere vorm, in 2017 werd de wielset tubeless ready gemaakt en nu pakt de Franse wielenbouwer dus uit met een compleet nieuwe wielset. De wielen worden volgens het R2R principe gebouwd wat wil zeggen dat de platte carbon spaken van velg naar velg lopen, halfweg worden ze een keer om de naafflens geleid. Een heel vergelijkbare constructie met de bekende Lightweight wielen. Mavic slaagt er dankzij een nieuwe achternaaf in om ook achteraan zowel links als rechts het R2R principe toe te passen. Voor en achter staan de Cosmic Ultimate UST wielen op full carbon naven waarvan de interne onderdelen werden aangepakt. Het resultaat is een 1.310 gram lichte wielset waar je wel 3.500 euro moet voor betalen.

Bij de Cosmic Ultimate UST wielen hoort de Yksion Pro UST band die -wegens gemaakt bij Hutchinson- nu ook kan profiteren van de redelijk geniale Storm 11 compound. De nieuwe Yksion Pro UST is beschikbaar in 25 mm breedte (260 gram) en 28 mm breedte (290 gram) en kost 59 euro.

Op vlak van kleding is er vooreerst de Cosmic Ultimate helm. Zonder MIPS 215 gram licht en 250 euro duur (in geel, wit en zwart), met MIPS is de helm voor 270 euro beschikbaar in zwart en donker blauw.

De Cosmic Ultimate SL raceschoenen kregen een tien gram lichtere zool, sluit je nu met een enkele Boa draaisluiting en de schoenen kregen een bredere neus. 199 gram voor een schoen is niet veel, 380 euro voor een paar schoenen is wel best veel geld. Voor de heren zijn de schoenen beschikbaar in geel, wit en zwart, de damesversie is er enkel in het wit.

Om je lijf te beschermen tegen de nattigheid is er het Cosmic Ultimate GTX jacket dat van GoreTex Shakedry materiaal is gemaakt. Perfect waterdicht, ademend en licht (95 gram) is dat stofje ook reteduur. Je betaalt voor het Cosmic Ultimate GTX jacket dan ook 350 euro.

Het Cosmic Ultimate Insulated SL Vest is een mouwloze, met Coreloft gevoerde windbreker die niet waterdicht, maar wel waterafstotend is. Deze moet 170 euro kosten.