Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mavic komt weer met losse naven en carbon velgen

Heel lang geleden, toen de dieren nog spraken en nagenoeg alle racefietsen à la carte door de fietsenmaker werden opgebouwd, werden wielsets ook al door die fietsenmaker samengesteld met velgen, spaken en naven. Dat veranderde drastisch toen Mavic in het midden van de jaren negentig met complete wielsets zoals de Cosmic, de Cosmic Carbone en de Helium op de proppen kwam. Een kwart eeuw later draait Mavic de klok terug door weer losse naven en velgen aan te bieden.

Op het eerste gezicht lijkt die beslissing vreemd want iedereen is het inmiddels gewoon dat wielen als complete wielsets verkocht worden. En als je de zaak vanuit technisch oogpunt bekijkt val er zeker wat voor complete wielsets te zeggen. Want ontwerpers en ingenieurs kiezen het type velg, het aantal spaken, het spaakpatroon en de vorm van de naaf in functie van de complete wielset die ze voor ogen hebben. De jongste tijd groeit de custom scene echter flink aan en daar willen de bouwers liefst zelf alle parameters in hand hebben. Vandaar dat Mavic nu dus weer met losse naven en velgen komt.

Van links naar rechts: de CXP Pro disc en rim, daarnaast de Open Pro in rim en disc versie.

Carbon is nieuw

Misschien eerst toch even de titel in zijn juiste context plaatsen want hoewel bij Mavic decennialang de focus op de verkoop van complete wielsets lag, zijn de Fransen losse velgen blijven verkopen. Op het moment heb je bij Mavic keuze uit dertien verschillende racevelgen, zeven velgen voor allroad/gravel en negentien velgen voor mountainbikewielen. In dat aanbod vind je evenwel geen losse carbon velgen en dat verandert nu met de komst van de CXP Pro Carbon UST en de Open Pro Carbon UST, twee iconische modelnamen die in een carbon tubeless ready variant hun wedergeboorte vieren. De CXP Pro Carbon UST is met zijn binnenbreedte van 19 millimeter ideaal in combinatie met 25 mm brede banden. De velgremversie van de CXP Pro Carbon UST heeft een velghoogte van 40 mm, de schijfremvariant van de velg is 45 millimeter hoog en is iets breder (28 mm aan de buitenkant tegenover 25 mm voor de velgremversie). De beide versies zijn met 20, 24, 28 en 32 spaakgaten beschikbaar, Mavic claimt een gewicht van 450 gram.

De Open Pro Carbon UST is veel lager en moet met een laag gewicht vooral gezien worden als een velg om een lichtgewicht klimwiel mee op te bouwen. De velg voor velgremmen is 25 mm hoog en is met zijn 19 mm binnenbreedte en 25 mm buitenbreedte net als de CXP Pro Carbon UST velgremvelg ideaal om te combineren met 25 mm brede banden. Voor de schijfremversie van de Open Pro Carbon UST velg ging Mavic voor een iets hogere velg (32mm) die ook beduidend breder is (21 mm binnenmaat, 28 mm buitenmaat) zodat je op een fiets met schijfremmen banden tot 32 mm breedte kunt monteren. Net als de CXP Pro Carbon UST velgen zijn de Open Pro Carbon UST velgen beschikbaar met 20, 24, 28 en 32 spaakgaten. Voor alle Mavic carbon velgen is de adviesprijs op 600 euro vastgesteld.

Links de MR801 navenset voor velgremmen, rechts de MR801 Disc naven voor schijfremrijders.

De nieuwe naven kregen de modelnaam MR801 mee en er is keuze uit een set naven voor velgremmen en schijfremmen. De MR801 voornaaf voor velgremmen telt 20 spaakgaten, in de achternaaf passen 24 spaken met een gebogen kop. De voornaaf weegt 103 gram, de achternaaf 245 gram. De MR801 Disc voornaaf is net als de bijpassende achternaaf beschikbaar met 24 en 28 spaakgaten, ook hier kunnen enkel spaken met een gebogen kop gemonteerd worden. De asdiameter van de schijfremnaven bedraagt 12 millimeter, adapters voor de ombouw naar klassieke snelsluitingen zijn beschikbaar. De voornaaf voor schijfremmen weegt 123 gram, de achternaaf 253 gram. Zowel voor de velgrem- als de schijfremversie is de prijs van de voornaaf op 150 euro vastgelegd en moet je voor de achternaaf 300 euro bovenhalen. De achternaven maken gebruik van het ID360 ‘ratchet’ systeem dat je om de 9° een vers aangrijpingspunt biedt zodat je bij het opnieuw accelereren na een bocht meteen al je kracht kunt aanspreken. Mavic zorgde voor een maximale compatibiliteit met alle vrijwielbody’s want de achternaaf kan je van een HG, XD en Spline body voorzien. De dikkere as (17 mm tegenover 15 mm) moet voor meer stevigheid zorgen en de lagers zijn zelfstellend. Om de hele as te demonteren  heb je geen gereedschap nodig.

De velgen en naven liggen vanaf 1 juli in de winkels. Alle Mavic-producten vind je op de site.