Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mavic Comete Ultimate bestaat uit twee delen

Schoen bestaat uit carbon frame plus een verwisselbare binnenschoen.

Dacht je alles wel gezien te hebben wat koersschoenen betreft, komt Mavic daar aan met een totaal  andere benadering van het concept schoen. De Comete Ultimate bestaat uit een carbon frame/geraamte en een binnenschoen, die verwisselbaar is naargelang de weersomstandigheden.

We hebben al eens winterschoenen van Bontrager (genaamd: OMW, Old Man Winter) aan onze voeten gehad die ook werkten met buitenschoenen plus losse binnenvoeringen alias ‘sokken’. Maar dat had toch meer weg van een oplossing tegen extreme kou en nattigheid dan van wat we hier bij Mavic zien.

Het is niet zomaar een visuele gadget die Mavic hier presenteert, maar volgens de Fransen kunnen je enkels dankzij het lage profiel van de schoen een betere pedaalslag maken. De enkelvrijheid stijgt met 3 graden (ofwel 19%). Per omwenteling zou meer dan 4 Watt vermogen extra kunnen worden benut vergeleken met Mavic’s vorige topschoen Cosmic Ultimate.

Men deed uitgebreid biomechanisch onderzoek om de prestaties van de Comete Ultimate te optimaliseren en 70% van een (niet nader gespecificeerde) pool van testrijders bleek met de schoen beter te scoren op een maximale inspanningstest.

De Comete Ultimate is vooral ontworpen op prestatie, en minder op comfort. Ventilatie komt van grote openingen in de carbon structuur, duurzaamheid is gegarandeerd door de carbon shell die overal 2 mm dik is en de sterkte is getest volgens dezelfde standaarden als Mavic voor zijn wielensets gebruikt.
Het sluitsysteem bestaat uit twee van Mavic’s eigen Ergo Dial draaikliksluitingen.

Innovatief ontwerp al met al, en als de claims van Mavic waar zijn, dan volgen er binnenkort zeker meer profrenners het voorbeeld van Dan Martin, die de voorbije Tour de France al volbracht op Cometes.
Hij zal wel geen 1.000 euro voor een paar hoeven hebben neertellen vermoedelijk, zoals gewone stervelingen geacht worden te doen.