Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mavic bedient allrounders met nieuwe wielset

Met de nieuwe Cosmic SLR 45 Disc-wielen richt Mavic zich op allround fietsers die met één wielset op elk terrein hun mannetje willen staan. Daarnaast sluit het iconische Franse merk met dit nieuwe product een turbulente periode vol overnameperikelen af.

Het heeft de voorbije maanden flink gerommeld bij Mavic. Het bedrijf stond op het randje van het faillissement, maar vond eind juli de redding bij een groep Franse investeerders. Gelukkig maar! Mavic laat die moeilijke periode nu achter zich door een splinternieuwe wielset te lanceren: de Cosmic SLR 45 Disc. Die is volgens de producenten heel allround inzetbaar: licht genoeg voor het gebergte, aero genoeg voor op het vlakke en in de afdalingen. Het mooie is dat naast de velgen ook de spaken én naven volledig vernieuwd werden. De focus bij deze wielset – én ook alle andere producten die Mavic in de toekomst zal lanceren – ligt op eenvoud, onderhoudsvriendelijkheid en duidelijke voordelen voor de consument.

Prestaties of comfort? Jij kiest.

De naam geeft het al weg, maar de Cosmic SLR 45-wielen hebben velgen die 45 mm hoog zijn. De externe breedte bedraagt 28 mm, intern zijn ze 19 mm breed. De smalste banden die je kan monteren, zijn 25 mm. Die geven volgens Mavic ook meteen het meest aerodynamische resultaat, in combinatie met de velg. Fiets je vaak over slechte wegen en wil je profiteren van optimaal comfort? Dan raadt de fabrikant 32 mm brede banden aan. In theorie kan je tot 52 mm breed rubber rond deze velgen leggen.

Lager gewicht, meer stijfheid

Uiteraard werd bij het ontwerp ook de weegschaal nauwgezet in de gaten gehouden. Voor- en achterwiel zijn samen goed voor een gewicht van 1470 gram. Het feit dat de UST-velgen niet met tubeless tape worden afgewerkt, scheelt al meteen een slokje op de borrel. Ook het ‘Fore carbon’-systeem maakt dat men de wanden van de velgen dunner kan maken zonder aan stijfheid in te boeten. De nippels zitten vast aan de spaak en worden rechtstreeks in een stukje aluminium in de velg gedraaid. Bijkomend voordeel: je kan de spaken ook makkelijk vervangen. Je hoeft ze maar uit te draaien, zelfs zonder je wiel te demonteren.

Makkelijke tubeless montage

De centrale groef in het velgbed is een stukje breder geworden en de opstandjes langsheen de groef zijn weggehaald, waardoor ook tubeless banden met een uit de kluiten gewassen hieldraad makkelijker te monteren zijn. Mede door die aanpassing zijn deze wielen geschikt voor alle banden die conform de ETRTO-standaard zijn gemaakt.

Ook naven en spaken vernieuwd

Mavic deed geen half werk bij de ontwikkeling van de Cosmic SLR 45 wielen en hertekende ook het ontwerp van de spaken en de naven. De spaken kregen een elliptische vorm. Die zou voor minder luchtweerstand zorgen en je over een afstand van 40 kilometer 7 seconden sneller maken als je een snelheid van 40 km/u aanhoudt. Anderzijds is de luchtweerstand van de externe SLR-nippels dan weer iets groter dan bij bijvoorbeeld volledig interne nippels. De spaken zijn allemaal even lang en zo gevlochten dat ze bij het kruisen niet tegen elkaar aan liggen. Dat komt de duurzaamheid ten goede.

Om dit mogelijk te maken, kregen ook de naven een heel nieuw design. De ‘Infinity hub’, zoals Mavic zijn nieuwe naaf heeft gedoopt, kan je zonder gereedschap uiteen halen en heeft achteraan een cassettebody met ‘double ratchet’-systeem: twee gekartelde ringen grijpen mekaar aan voor een snelle en efficiënte krachtoverbrenging. Bovendien zit er in de body een verwijderbaar rubbertje als geluidsdemper: je kiest dus zelf of je freewheel stil of net luid ratelt.

De adviesprijs van deze wielset is 1850 euro.

Meer info vind je op de website van Mavic.

Cosmic SLR 45 Disc-wiel                                                                  Fore carbon-systeem                                                         Vernieuwde Infinity hub