Deel dit artikel:

Materiaalfreak

Een materiaalfreak zou ik mezelf niet noemen. Tot drie jaar geleden kende ik amper het onderscheid tussen een koersfiets en een mountainbike. De een is voor op de weg en de ander voor in het veld. Een triple, is dat geen zwaar bier? Met welk verzet rij jij? Euh, van voor in het midden en vanachter een beetje naar buiten. Indien je zonder enige voorkennis in de fietswereld belandt, is de schok zeer groot. Onverstaanbaar voor een leek.

Naarmate de fietspassie groeide, ben ik me gaan verdiepen in de gespecialiseerde literatuur. Meestal snap ik er nog altijd weinig van maar ik leer steeds bij. Net voor de Otzi ontdekte ik hoe je de remmen openzet bij Campa terwijl ik al meer dan een half jaar met die fiets reed. Vorig jaar in maart kocht ik me een Garmin 705 in promotie. Sindsdien heb ik de gegevens zelden gedownload. Navigatie is ook nog een hele boterham.

Door mijn sponsor wordt het materiaal steeds beter maar ook gecompliceerder. Voor carbonwielen heb je andere remblokjes nodig en een PowerTap werkt op twee heel kleine batterijtjes die je af en toe moet vervangen. Ook het doe-het-zelf fiets herstellen is niet aan mij besteed. Een bandje vervangen kan ik nog net. Maar indien er mannen in de buurt zijn dan speel ik maar al te graag het hopeloos slachtoffer. Remblokjes en cassettes zijn ook nog haalbaar onder een toeziend oog.

Indien het moeilijker wordt dan ga ik naar Erik. Erik is onze hulp bij alle noodgevallen. Fiets altijd direct klaar en geeft gouden tips. Je mag bijvoorbeeld nooit een carbon frame poetsen met de groene schuurzijde van het sponsje. Onlangs heb ik hem gevraagd om mijn nieuwe Cervélo P2 tijdritfiets te monteren. Hij was zo enthousiast dat ik er zelf spontaan blij van werd. Eigenlijk ben ik geen materiaalfreak maar door uren te slijten op het smalle zadel ondervind ik het verschil aan den lijve. Tubes rijden veel beter als bandjes en Campa Record schakelt beter dan Shimano 105. Goed materiaal went snel.

(Edith Vanden Brande, Grinta! 18, 2010)