Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Look breidt aanbod mtb-pedalen uit

Het Franse Look is vooral bekend als de uitvinder van het clipless pedaal. Dat was er eerst voor racefietsen, maar ondertussen zijn klikpedalen ook bij mountainbikes niet meer weg te denken. Met de X-Track En Rage serie zegt Look zijn aanbod voor mtb’s helemaal compleet te hebben.

Nadat eerder al het X-Track Race pedaal werd geïntroduceerd, voor xc-gebruik, is het nu de beurt aan twee pedalen met een veel breder platform, de X-Track En Rage en de X-Track En Rage Plus. Het bredere platform met contactbreedtes van respectievelijk 63 en 67 mm (ten opzichte van 60 mm voor de X-Track Race variant) moet een betere ondersteuning van de voet geven voor die disciplines waar dat nodig is, te weten trailrijden en endurorijden.

Maar wij zien ook mogelijkheden voor dit pedaal in ons eigen betrekkelijk vlakke Vlaamse land, want meer contactoppervlakte, dat is toch nooit te versmaden?

Foto: X-Track En Rage Plus

Het grootste pedaal, de En Rage Plus, heeft 664 mm2 contactoppervlakte. Flink wat, en twee pinnen aan de voorzijde zorgen daarbovenop nog voor extra grip voor de schoenzolen, met name wanneer je niet ingeklikt zit. Door het pedaal van gesmeed aluminium te maken, claimt Look dat het enorm goed bestand is tegen ruw gebruik (denk aan stenen waar je tegen aan klapt, rotsen die niet aan de kant gaan liggen en dergelijke zaken meer), meer dan twee keer beter dan vergelijkbare pedalen van de concurrentie.

Foto: X-Track En Rage

De X-Track En Rage, voor trailgebruik, is lichter van gewicht dan de En Rage Plus, en heeft 554 mm2 contactoppervlakte. Net als zijn teamgenoot is de En Rage uiterst duurzaam gebouwd, met een glijlager en een dubbele kogellagering, en met waterbestendige afdichtingen, zodat geen omstandigheid off the road te gek voor hem is.

De X-Track schoenplaatjes komen er in twee varianten: bij de een (X-Track Cleat) kun je alleen zijwaarts uitklikken, bij de ander kun je ook in hoogterichting uitklikken (X-Track Easy Cleat).

Tot slot nog wat getallen. En Rage Plus: 225 gram, 495 gram met schoenplaatjes, prijs 99,90 euro. En Rage: 210 gram, 465 gram inclusief plaatjes, 59,90 euro.

Gerelateerde artikels