Deel dit artikel:

Lidl-Trek koerst op Pirelli-banden met FSC-gecertificeerd rubber

Kijkend naar de Tour de France valt het je waarschijnlijk niet direct op, maar de renners van Lidl-Trek koersen met een duurzame band. Het is de eerste die gemaakt is van natuurlijk rubber dat gecertificeerd is door FSC. We hebben het in dit geval over de Pirelli P Zero Race TLR RS.

Voor zover bekend is de P Zero Race TLR RS de eerste fietsband die gebruik maakt van FSC-gecertificeerd rubber. Dat wil zeggen dat het rubber afkomstig is van plantages die op een verantwoorde manier worden beheerd. De plantages zitten op een hoog niveau qua biologische diversiteit en zijn bovendien direct voordelig voor lokale gemeenschappen en werknemers.

Nieuwste evolutie

De P Zero Race TLR RS is een tubeless ready buitenband en tevens de nieuwste evolutie van Pirelli in het gamma van racefietsbanden. De band is ontwikkeld met het oog op wedstrijden. De karakteristieken richten zich op grip onder alle weersomstandigheden, goede wegligging bij het remmen, de sprints en het bochtenwerk, een lage rolweerstand en een laag gewicht. De profieldiepte en structuur zijn herzien om het gewicht te reduceren (-8 procent) en tezamen met de compound bij te dragen aan een lagere rolweerstand (-16 procent). De cijfers zijn een vergelijking met de P Zero Race TLR.

De band is overigens niet volledig gemaakt van FSC-gecertificeerd rubber. De rubbercompound bevat een mengsel met enkele andere soorten synthetisch rubber.

Ook in de automotive

Het is niet de eerste keer dat Pirelli met FSC-gecertificeerd rubber werkt. De Italiaanse fabrikant is ook in andere segmenten actief, zoals de automotive. Pirelli’s eerste band ter wereld met natuurlijk rubber was de Pirelli P Zero die gemaakt werd voor de BMW X5 Plug-in Hybrid. Deze dateert uit 2021. Ook in de Formule I is FSC-gecertificeerd rubber inmiddels doorgevoerd.