Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Lichtjes voor overdag van Bontrager

Veiligheid neemt toe door ook overdag je licht aan te hebben.

Bontrager bekommert zich al enkele jaren om de zichtbaarheid van fietsers in het verkeer. Eerst en vooral moet je als fietser natuurlijk ’s avonds en ’s nachts gezien worden, maar ook overdag kan het geen kwaad dat automobilisten je al van verre goed opmerken, zo bedacht Bontrager.

Vandaar dat ze nu de Daytime Running Lights introduceren, een nieuwe lijn van lichtjes die je overdag gewoon aanzet voor een hogere veiligheid op de fiets. De nieuwe serie bestaat uit de Flare R, Ion 800, Flare R City, Ion 350 en Ion 100 en is ontworpen om beter op te vallen voor automobilisten dan eerdere modellen lichtjes. Bontrager werkte bij de ontwikkeling samen met de Clemson universiteit, een vooraanstaand onderzoeksinstituut op het vlak van visuele perceptie en bewustzijn. Daar ontdekte men dat het gebruik van daglichten bij auto’s een daling van 25% in het aantal ongevallen teweegbracht. Het aantal motorongevallen daalde met 13%. Voorspellingen gaan uit van een vermindering van het aantal fiets-gerelateerde ongevallen met 33%. Neem daarbij in overweging dat 80% van de fietsongelukken gebeuren gedurende de tijd dat er daglicht is, dan is het helder dat dagverlichting zeer positieve gevolgen zal hebben voor de veiligheid.

Bontrager onderkent dat het niet vooral de lichtsterkte (ofwel het aantal lumen) is die voor in het verkeer goed opvallende fietsers zorgt, maar eerder het lichtpatroon dat ter zake doet. Een flikkerend licht trekt veel meer de aandacht dan een continu licht, maar zelfs het patroon van flikkeren maakt verschil. Bontrager gebruikt daarom een in intensiteit veranderend knipperpatroon, dat bovendien ook nog van lange tot zeer lange afstand zichtbaar is. Afhankelijk van het model kan de lichtval 400 meter tot 2000 meter ver reiken.

De gehele nieuwe lijn is vanaf nu verkrijgbaar op trekbikes.com. (RVS)

Gerelateerde artikels