Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Lekker fietsen: lekker!

Lekker fietsenmerk houdt er een hippe stijl op na.

Lekker. Bekt lekker. Klinkt lekker. Daar wil je wel wat van. Ziehier een ‘begonnen-in-de-garagebox’-verhaal van een Australisch merk met Nederlandse roots. De stijl is hip, een beetje überhip zelfs, maar het leest wel lekker, hun persbericht. En lekkere verhalen, daar zijn we zot op. Zeker met de zomer op de stoep!

Het in 2009 in Australië opgerichte fietsenmerk LEKKER begint stilaan wereldwijd rubber aan de grond te krijgen bij het fietsend stadsvolkje. Het basisidee: men neme een beproefd designrecept – de Hollandse fiets (°1885) – en voere deze uit in lichtgewicht aluminium, voorzien van moderne onderdelen. Het resultaat is een betaalbare, hippe tweewieler die voldoet aan de noden van zelfs de meest veeleisende pendelfietser.

Lekker ontsproot aan het brein van enkele Nederlandse fiets aficionados. Een van hen, Meindert Wolfraad, ruilde rond de millenniumwissel Nederland in voor het Australische Bondi Beach. Hij vond er alles wat hij ooit had kunnen dromen. Behalve een fiets. Uiteraard waren er fietsen beschikbaar down under, maar niet wat hij voor ogen had: een solide, kwalitatief ijzeren ros. Een fiets die tegelijk comfortabel en mooi is. Retro, maar tegelijk tijdloos. Een rijwiel waarmee hij zich naar en van het strand kon verplaatsen, naar het werk, naar de winkel, naar een vriend en uiteindelijk ook weer naar huis. Uiteindelijk kocht Meindert een fiets van een Nederlandse vriend, waarmee meteen de aandeelhoudersstructuur van Lekker vast lag.

De talrijke en unaniem lovende reacties op de aankoop, inspireerde het duo om kwalitatieve, stijlvolle en coole fietsen in Australië te introduceren. Het moesten lekker rijdende en dito ogende tweewielers worden. In 2009 werd de eerste lading geleverd. Naar een naam was het ook niet lang zoeken: LEKKER omschreef exact waar het product voor stond en nog steeds staat. De baseline “Born in Amsterdam, raised in Australia”, bekte daar vervolgens prima bij. Het merk werd dus eerst geïntroduceerd in Australië en Nieuw-Zeeland en vond officieel pas dit jaar haar weg naar de lage landen, ondanks het Hollandse DNA ervan.

Lekker fietsen worden ontworpen met lokale noden in het achterhoofd. Die verschillen uiteraard van land tot land en van stad tot stad, maar door alle input mee te nemen in het designproces ontstaat een soort universele fiets die het beste van alle werelden in zich verenigt. Het helpt natuurlijk ook dat beide vennoten precies aan de andere kant van de aardkloot wonen. Al brengt ook Niels – die in Amsterdam woont – maar wat graag enkele maanden per jaar down under door. Niet toevallig in de winter, wanneer het in Australië zomert…

Lekker biedt wereldwijd slechts één enkele, identieke collectie aan. Bezoek je de winkel in Sydney, of deze in Amsterdam, of – in 2018 – in LA, dan tref je daar exact dezelfde modellen en kleuren aan. Naast enkele fysieke winkels, verkoopt Lekker vooral online en levert het merk wereldwijd door-to-door. Door het uitschakelen van de tussenhandel, kan Lekker dus heel scherpe prijzen hanteren. Qua levering kan de klant kiezen tussen volledig rijklaar of 85% rijklaar. In alle gevallen wordt de fiets geleverd met heldere instructies en hoef je geen ingenieursdiploma te hebben om je ros te monteren als je voor de laatste optie kiest.

 andaag bestaat het LEKKER assortiment uit 3 modellen: de SPORTIEF, beschikbaar in een dames- en herenuitvoering, de JORDAAN voor dames en heren en de AMSTERDAM voor heren. De standaarduitvoering van al deze fietsen kan hierbij worden aangepast met persoonlijke upgrades zoals een leren zadel (beschikbaar in diverse uitvoeringen en kleuren), leren handvatten, een achterdrager, dubbele standaard, een zadelpen met ingewerkt LED-licht, een dubbel slot, etc. Daarnaast biedt Lekker ook enkele modieuze accessoires (mandjes, rugzakken en zelfs sweaters) die een perfecte aanvulling vormen op de fietsencollectie.

 

 

 

Gerelateerde artikels