Deel dit artikel:

Lapierre en Alpine lanceren hun gezamenlijk ontwikkelde Aircode DRS

De samenwerking tussen Lapierre en Alpine is nu definitief een feit met de lancering van het eerste Lapierre x Alpine-model, de Aircode DRS Alpine special edition. Deze is gepresenteerd tijdens de Paris Motor Show (17 – 23 oktober).

De aerodynamische racer heeft een exclusieve afwerking, inclusief details die ook de nieuwe sportwagen Alpine A110 R kenmerken. Hierbij gaat het onder meer om de Matte Racing Blue kleur voor het frame en Deep Black voor de emblemen.

Aerodynamisch

De fiets is gemaakt van drie soorten unidirectioneel carbon: T700, 24T en 3K. Het frame en de vork zijn samengesteld uit ongeveer driehonderd vellen carbon, die nauwkeurig aan elkaar zijn gezet. De zones met hoge spanning zijn versterkt met gevlochten carbonvellen. Her en der is ook een speciale hars toegepast die bestand is tegen hoge temperaturen. Dit is essentieel voor diverse gebieden, denk onder meer aan de zone ter hoogte van de schijfremmen. De carbonvezels zijn zichtbaar in de vork, onderbuis en zitbuis.

Ook qua framedesign hebben Lapierre en Alpine specifieke keuzes gemaakt. De tapered, toelopende balhoofdbuis integreert de vorkkroon en bovenbuis voor een betere aerodynamica. Naca en Kammtail geprofileerde delen moeten helpen de luchtweerstand verder te verminderen. De framevormen zijn gekozen aan de hand van uitvoerige computersimulaties en praktijktests in de windtunnel. De Aircode DRS is zodoende de snelste racefiets van Lapierre, zowel bij tegenwind als bij zijwind. Hij is er voor sprinters en iedereen die snelheid wil maken.

3D Tubular Concept

In het framedesign is eveneens ruimte gemaakt voor het 3D Tubular Concept, een typisch element dat fietsen van Lapierre kenmerkt. Daarbij wordt het bevestigingspunt van de staande achtervork boven de zitbuis en onder de bovenbuis geplaatst. 3D Tubular geeft de achterkant een agressiever design, vergroot het comfort en verplaatst de massa verder naar het zwaartepunt.

Gelimiteerde oplage

In de afmontage kiezen Lapierre en Alpine onder andere voor de Shimano Dura-Ace R9200 groep (12-speed en elektronisch schakelen). Voor wat betreft de wielen vertrouwen de samenwerkende merken op Lapierres carbon wielen met een interne velgbreedte van 21 millimeter en diepte van 50 millimeter. De wielen zijn geschikt voor tubeless. Ook uit eigen huis komt Lapierres aerostuur van carbon. De Aircode DRS, ontwikkeld en geassembleerd in Dijon, is in een gelimiteerde oplage van 110 stuks verkrijgbaar. De adviesprijs bedraagt 8.599 euro.