Deel dit artikel:

Lachlan Morton en Rosa Klöser winnen Unbound Gravel 2024

Unbound Gravel 2024 zit erop en het zijn Lachlan Morton en Rosa Klöser die zich de geschiedenisboeken wisten in te fietsen. In het koninginnennummer op de 200 mijl trokken ze beiden na een sprint aan het langste eind.

Wie Unbound Gravel aan zijn palmares mag toevoegen, die wordt in de gravelwereld een levende legende. De race over 200 mijl – ofte 327 kilometer – doorheen de Flint Hills in Kansas is de meest brutale en mythische gravelrace ter wereld. Elk jaar staan er dan ook een pak mooi namen aan de start. Bij de elite mannen waren dat dit jaar ondermeer wereldkampioen Matej Mohoric, titelverdediger Keegan Swenson, Greg van Avermaet, Jan Bakelants, Piotr Havik, Laurens ten Dam en ga zo maar even door. Maar uiteindelijk is het niemand minder dan Lachlan Morton die het kransje toprenners wist te verschalken.

Copyright: Life Time

De Australiër van EF Pro Cycling is niet aan zijn proefstuk toe wanneer het gaat over extreme uitdagingen. Al enkele jaren rijdt hij voor de roze brigade van EF mee in een alternatief circuit van ultraraces, gravel- en mountainbikewedstrijden. Hij wist op zo’n 130 kilometer zijn wagonnetje aan te hangen bij thuisrijder Chad Haga en de Nederlander Thijs Zonneveld. Die laatste kreeg op 100 kilometer van de finish af te rekenen met een lekke band en verdween zo uit de kop van de race.

Copyright: Life Time

In de achtervolging zetten o.a. Piotr Havik, Alessandro De Marchi en Greg van Avermaet nog alles op alles om de twee leiders in te halen, maar dat was tevergeefs. Haga en Morton sprintten in Emporia naar de meet en die laatste had na 327 kilometer, 3700 hoogtemeters en net geen 36 kilometer per uur gemiddeld nog het meeste buskruit in de benen. Een meer dan verdiende overwinning voor de Australische cultheld.

Copyright: Life Time

Greg van Avermaet – die na materiaalpech een fenomenale inhaalrace reed – werd knap zevende en was daarmee de eerste Belg in Kansas.

Copyright: Life Time

Bij de elite dames was het slot van de race zowaar nog spannender. Voor de eerste keer in de geschiedenis van Unbound Gravel draaide de wedstrijd uit op een sprint van een tiental dames. De Duitse Rosa Klöser was daarin de sterkste, ook al was ze onderweg teruggeslagen door pech en dichtte ze solo een gat van twee minuten richting de kopgroep. De dames haalden een moyenne van maar liefst 31 kilometer per uur op het glooiende grind van de Flint Hills.

Copyright: Life Time
Copyright: Life Time