Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Lachlan Morton bezig aan huzarenstukje in eigen Tour-variant

De Ronde van Frankrijk inspireert velen om zelf met bijzondere uitdagingen voor de dag te komen. Lachlan Morton is er één van. De renner van EF Education-Nippo rijdt deze Tour solo, zonder hulp van derden. Hij fietst daarbij de transfer-afstanden.

Eerder al brachten we het bericht over Jack Ultra Cyclist. Hij rijdt de Tour, is later gestart en wil toch als eerste in Parijs zijn. Nog zo’n avontuurlijke held is Lachlan Morton, de 29-jarige Australiër die eerder al eens het Everesting-record verscherpte. Hij rijdt de Ronde van Frankrijk in zijn eentje en neemt daarbij geen hulp van derden aan. Er is dus geen volgwagen, geen mechanieker en geen soigneur, zoals hij gewend is tijdens profkoersen.

Als klap op de vuurpijl fietst hij ook de afstanden tussen finishplaatsen en de volgende startplaatsen. Dat betekent dat zijn kilomerteller na drie weken – als alles goed blijft gaan – veel hoger is opgelopen dan van de renners in het Tourpeloton. Sommige finish- en startlocaties liggen immers honderden kilometers ver uit elkaar. Rustdagen schrapt hij van het rooster.

Eerbetoon

De uitdaging van Morton is omgedoopt tot The Alt Tour. Daarmee eert hij de begintijd van de Ronde van Frankrijk, toen het heel normaal was om zelfvoorzienend honderden kilometers aan een stuk te rijden. Hij scoort zijn eten en drinken bij lokale winkels, kampeert langs de route en kookt zijn eigen maaltijden.

“In mijn ogen is de begintijd van de Tour de France bijzonder aansprekend”, liet hij eerder al optekenen in een report van EF Education-Nippo, zijn werkgever. “In die periode wilde de Tour-directeur eigenlijk maar één finisher, het was een compleet andere sport dan we nu gewoon zijn. De reikwijdte en schaal van het podium waren toen echt inspirerend.”

Over de helft

Morton, die het avontuur niet schuwt en ook al eens meedeed aan Unbound Gravel en de Leadville 100, rijdt The Alt Tour met de Cannondale SuperSix Evo. Hij koos voor een grotere framemaat dan tijdens koersen, omdat dat handiger blijkt voor de bepakking. Op het moment van schrijven heeft hij al ruim 2.800 kilometer afgelegd en heeft hij er nog zo’n 2.700 te gaan.

De avonturier zamelt geld in voor World Bicycle Relief, een internationale non-profitorganisatie die fietsen doneert aan mensen op het platteland in onderontwikkelde landen. Zo verbeteren hun levensomstandigheden. Op het moment van schrijven heeft Morton al voldoende geld opgehaald om ruim 1.650 fietsen te kunnen bekostigen.