Deel dit artikel:

Komoot en Iris nemen barrières weg met bikepackingweekend voor vrouwen

Komoot en Iris slaan de handen ineen. De route-app en het fietskledingmerk voor vrouwen lanceren de Iris x Komoot Women's Weekender - Lowlands edition, een driedaags fietsavontuur voor vrouwen, op de grens tussen Nederland en België (23 juni).

Iris en Komoot hebben een gezamenlijke missie: ze willen de drempel voor vrouwen verlagen om deel te nemen aan avontuurlijke bikepackingtochten. Wereldwijd worden er sinds 2021 Komoot Women’s Weekenders en Rally’s georganiseerd. Die zijn bedoeld om de toegankelijkheid van fietsavonturen voor vrouwen te vergroten en om twijfelaars over de streep te trekken.

Komoot Women’s Torino-Nice Rally

Voormalig wielerprof Iris Slappendel, oprichter van vakbond Cyclists’ Alliance (voor wielrensters), eigenaar van fietskledingmerk Iris en Eurosport-commentator, is een bekende naam in de vrouwelijke fietscommunity. Zij fietste vorig jaar samen met vijftig andere vrouwen de Komoot Women’s Torino-Nice Rally. Het is Slappendels wens om een dergelijke fietsuitdaging ook voor andere vrouwen met interesse mogelijk te maken.

Van Breda naar Maastricht

Volgende maand, op 23 juni, gaat de eerste Iris x Komoot Women’s Weekender – Lowlands edition van start. Dit is een driedaags self-supported bikepackingavontuur voor een groep van vijftig vrouwen. Zij fietsen gezamenlijk een route van Breda naar Maastricht waarin ze een uitdaging aangaan die ze niet op eigen houtje zouden ondernemen.

Komoot Community-manager Carola Groeneveld werd bij de creatie van de route geholpen door lokale routebouwers Bjorn Kamman, Yorit Kluitman en Bram Tankink. Ze kennen de verschillende regio’s die de route doorkruist als geen ander. 

De eerste editie start vanaf wielercafé Kamu in Breda en eindigt in Maastricht met een finishersparty voor alle deelnemers. De route zelf en de twee overnachtingen op natuurterreinen staan vast, maar onderweg zijn deelnemers op zichzelf en elkaar aangewezen. De totale afstand van 280 kilometer voert over alle soorten ondergrond, voornamelijk gravel en (on)verharde fietspaden.

Intieme sfeer

Deelname aan de Iris x Komoot Weekender is gratis en de inschrijving is nu open. Om een intieme sfeer te behouden kunnen er maximaal vijftig vrouwen deelnemen. De organisatie rekent op meer dan vijftig aanmeldingen. Op 6 juni volgt er een loting, de namen van de vijftig gelukkigen worden gemeld in de Komoot-collectie.