Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Kledingfabrikanten eren Coppi en Bartali

Laat wielerliefhebbers twee Italiaanse wielerlegenden noemen en de kans is groot dat zij de namen van Fausto Coppi en Gino Bartali aanstippen. De kledingmerken Santini en Rapha hebben een kledinglijn opgezet als eerbetoon aan deze grote kampioenen. Santini omarmt Bartali, Rapha richt zich op Coppi.

De elfde etappe in de Giro is er eentje waarvoor je op het puntje van je stoel gaat zitten. In de pittige bergetappe (161 kilometer) gaan de renners over vier hoge toppen. De officieuze start is in Firenze, waarna de koers in Ponte e Ema officieel wordt geopend. In deze voorstad van Firenze werd Gino Bartali geboren(1914). ‘De Vrome’, die onder meer drie maal de Giro won, stierf er in 2000.

Santini is de prestaties van Bartali in de Giro en andere grote koersen niet vergeten, net als zijn rol gedurende de Tweede Wereldoorlog. Hij was actief in het Italiaans verzet. Om die reden heeft Santini een kledinglijn ontworpen die op hem is geïnspireerd. Het assortiment is compleet met een shirt, bibshorts, een cap, handschoenen en sokken.

Kleine details maken deze lijn bijzonder en persoonlijk. Zo is op borsthoogte van het geel-blauwe shirt Bartali’s naam te zien tegen een achtergrond met bergen. Niet zozeer omdat hij zeven bergtruien in de Giro verzamelde, maar vooral omdat hij in de oorlog in het diepste geheim brieven bezorgde aan partizanen in het gebergte. Op de achterkant staat een uitspraak die Bartali tekende: “Good is what you say, but what you do. And some medals should be worn on your soul and not on your jacket.”

Het wielershirt heeft een slim fit-pasvorm dat volgens de fabrikant prettig zit. De voor- en zijkant zijn gemaakt van Think Opaco, een extreem licht en luchtig materiaal. Op de rugzijde is gebruik gemaakt van Cyber Rider. Dit is meer elastisch en biedt de fietser daarmee meer comfort en bewegingsvrijheid. De mouwen zijn van Bodyfit-materiaal en scherp gesneden. Een siliconen randje houdt het shirt op zijn plek, ook bij de pittige inspanningen.

Ook de bibshorts (109 euro), cap (13 euro), handschoenen (26 euro) en sokken (14 euro) zijn net als het shirt (85 euro) van een hoge kwaliteit, zo stelt Santini. De broek is van elastisch en luchtig materiaal en heeft een aangename pasvorm. Bij de broekzeem is gebruik gemaakt van het innovatieve GITevo met middenin Twist Gel. Dat zorgt voor een goede absorptie van schokken. Daarnaast houdt deze zijn oorspronkelijke vorm aan, ook na uren van inspanning.Bij Rapha zet men Fausto Coppi in de schijnwerpers. De Italiaan, die in 1960 overleed, schreef de Giro maar liefst vijf keer op zijn naam is daarmee gedeeld recordhouder met Eddy Merckx en Alfredo Binda. De collectie van Rapha bestaat uit diverse shirts, broeken en accessoires.

De shirts vallen toch zeker op. Er is, hoe kan het ook anders in deze Giro-tijd, een shirt in het roze. Het is geïnspireerd op de vroegere roze trui, die Coppi zo vaak om zijn schouders had. Het shirt (210 euro) is van wat dikker Merino. In de stof is Coppi en ‘Il Campionissimo’ geweven. Daarnaast is er nog een shirt van fijner Merino (180 euro). Dit is in meerdere kleuren beschikbaar. Tot slot is er nog het Flyweight shirt (125 euro) dat is geïnspireerd op Coppi’s eerste grote overwinning in 1940. In zijn debuutjaar won hij meteen de Giro. Het is een fijn shirt voor op warme dagen.

Ook de Classic Bibshort (210 euro) heeft een bijpassende kleur gekregen en is daarmee mooi te dragen met een van de Coppi-shirts. Natuurlijk ontbreekt ook de roze koerscap (40 euro) niet. De cap is gesigneerd.