Deel dit artikel:

Klaar voor volgend seizoen: de KTM Scarp Exonic

KTM mag dan misschien beter bekend zijn van motorfietsen dan van gewone fietsen, maar ondertussen zijn zij reeds sinds 1964 actief in de wielerwereld. Voor volgend crosscountry-race seizoen heeft KTM met de Scarp Exonic een te duchten wapen klaar.

Eerder dit jaar schreef de KTM Scarp een stukje KTM-geschiedenis. Victor Koretzky reed in Val di Sole naar de allereerste podiumplaats voor het Oostenrijkse merk. De KTM Scarp draait ondertussen reeds een tijdje mee in het gamma. De afgelopen jaren werd deze succesvolle full-suspension steeds mee gemoderniseerd en aangepast aan de veranderende noden en eisen van steeds technischer wordende parkoersen. Het topmodel uit de KTM Scarp-reeks is deze Exonic, een fiets waarvan alles in het teken van maximale prestaties staat. 

De Exonic kent een heerlijk mooi en lichtgewicht carbonframe waaraan niets minder dan toponderdelen zijn bevestigd. Fox zorgt voor vork en demper met 100 millimeter veerweg vooraan en 95 millimiter achteraan. Sram voorziet met zijn draadloze XX1 Eagle AXS-groep de nodige schakelcomponenten, Shimano XTR doet hetzelfde op vlak van remmen. De DT Swiss XRC1200 Spline-wielen vormen het verdere neusje van de zalm en maken dat het totaalgewicht van de KTM Scarp Exonic op amper 9,5 kilogram ligt. 

De Scarp maakt gebruik van een Straight-Line-Link (SSL) concept dat een optimaal rijgedrag moet garanderen. De Scarp kent slechts een scharnierpunt. In de achterdriehoek zijn geen scharnierpunten voorzien. Daar is het de flex van de staande achtervorken die de rol van lagers overneemt. De demper is evenwijdig aan de bovenbuis gemonteerd, zodat er voldoende ruimte blijft voor twee volwaardige bidonhouders. 

Naast deze Exonic is er overigens ook een MT-versie, waarbij die MT op marathon slaat. De MT-versie doet het met 120 millimeter veerweg. 

Geometrie

In de geometrietabel lezen we weinig verbazende waarden. De balhoofdhoek is met 68° modern vlak, de zitbuishoek met 75° modern steil. Korte chainstays (435 millimeter) en een reach van 440 millimeter (maat M) laten weinig verbeelding omtrent het inzetbereik over. De KTM Scarp Exonic is gemaakt voor hedendaagse wedstrijdparkoersen, voor steile beklimmingen en technische afdalingen. 

De KTM Scarp Exonic, het topmodel uit de Scarp-reeks, is goed voor 9099 euro. Dat is gezien de onderdelen, het knappe frame en up-to-date geometrie een erg concurrentiële prijs. Volgend seizoen zal ondermeer het jonge Franse talent, Mathis Guay binnen het KTM Factory MTB Team met deze Scarp Exonic zijn wedstrijden afhaspelen. 

Meer info: www.ktm-bikes.at