Deel dit artikel:

Keuzestress: Marmotte óf Maratona in 2022?

Staan de Marmotte Granfondo Alpes en Maratona dles Dolomites op jouw lijst om te rijden? Dan zul je deze twee doelen in ieder geval niet allebei volgend jaar kunnen rijden. Beide gewilde evenementen worden in 2022 namelijk op dezelfde dag verreden, om precies te zijn op zondag 3 juli.

De Marmotte Granfondo Alpes is een gevestigde naam op de granfondokalender. Maximaal 7.500 deelnemers trotseren hierin de Col du Glandon, Col du Télégraphe, Col du Galibier en Alpe d’Huez. Tussen laatste twee bergen in ‘golven’ zij ook nog over de Col du Lautaret richting de voet van de slotbeklimming. Op de top van de Alpe d’Huez is de finishlijn getrokken na 174 kilometer en ruim 5.000 hoogtemeters. Bijna 90 procent van het deelnemersveld komt uit het buitenland. Belgen en Nederlanders zijn hier traditiegetrouw in groten getale aanwezig.

Hart van Dolomieten

De Maratona dles Dolomites wordt verreden in het hart van de Italiaanse Dolomieten. Hier worden jaarlijks maximaal 9.000 deelnemers toegelaten. De route van 138 kilometer voert over zeven beklimmingen. Allereerst zijn dat de vier beklimmingen van de Sella Ronda: de Passo Campolongo, de Passo Pordoi, Passo Sella en Passo Gardena. Daarna wacht de tweede beklimming van de Passo Campolongo om vervolgens in het dal van Arabba koers te zetten richting de Passo Giau, de hoofdmaaltijd van de dag. De Passo Falzarego en Passo Valparola zijn de laatste twee passen, de Mür dl Giat is het venijnige sluitstuk.