Deel dit artikel:

In primeur op Velofollies: de nieuwe Canyon Strive

Enduro is in de Benelux misschien niet de populairste tak van de wielersport, mondiaal is het wel een mountainbikediscipline die in de lift zit. Op Velofollies komt Canyon voor het eerst met de nieuwe lijn Strive endurofietsen naar buiten.

Van 27,5 naar 29″: de trend

‘Nieuw’ betekent in dit geval ‘compleet nieuw’ want na lang wikken, wegen en testen schakelde Canyon voor de Strive over van 27,5 naar 29” wielen. Daarmee volgen de Duitsers de trend in enduroland, al ging Canyon niet over één nacht ijs. “Trends winnen geen races, intensieve tests en ontwikkeling wel”, meldt Daniel Ooster, Canyon’s Category Manager voor de zogeheten ‘Gravity Bikes’ (downhill en enduro) daarover.

Verfijnde Shapeshifter

Canyon behield het redelijk geniale Shapeshifter systeem dat op de Strive van de eerste generatie al zat en verfijnde het systeem. Met het Shapeshifter systeem kan de endurorijder met een druk op een knop op het stuur de veerweg en geometrie van zijn fiets aanpassen. Anders dan bij downhill (waar het alleen maar om keihard afdalen gaat), moeten deelnemers aan endurowedstrijden chronoproeven bergaf én verbindingsstukken rijden. Als je daarbij de geometrie en de veerweg van je fiets kunt aanpassen, is dat dubbele winst. In samenwerking met veringspecials FOX ontwikkelde Canyon de Shapeshifter die bestaat uit een luchtveer in de hevel van de demper die gekoppeld is aan een afstandsbediening op het stuur. Als de fietser de knop op het stuur indrukt, zijn gewicht naar achter verplaatst en een korte pedaalslag geeft, schakelt de fiets over in downhill-modus met méér veerweg, een soepeler veerinstelling en luiere hoeken. Als de endurorijder de Shapeshifter-knop nog een keer indruk terwijl hij zijn lichaamsgewicht naar voor brengt op de fiets, dan keert de Strive terug naar de enduromodus met minder veerweg, stuggere vering en steilere hoeken. Voor de 2019 modellen van de Strive hielden de ingenieurs van Canyon en FOX de Shapeshifter nog eens tegen het licht met een verfijndere werking en visuele upgrade tot gevolg. In 2019 heeft de Canyon Strive 150 mm veerweg in downhillmodus en 135 mm in endurostand. Schakel je over van downhill- naar enduromodus, dan worden de zitbuishoek en de balhoofdhoek anderhalve graad steiler en stijgt de brackethoogte met 19 millimeter.

Links de Shapeshifter afstandsbediening op het stuur, rechts de unit op de demper.

Zes modellen, vier maten

Zoals reeds aangegeven worden alle zes de Strive modellen van de jongste generatie voorzien van 29” wielen. De Strive komt in vier maten (S tot XL) voor fietsers van 1,58 tot 2 meter. De Strive CF 5.0 van 2.999 euro is het instapmodel, de Strive CFR 9.0 Ltd van 6.999 euro is het neusje van de Canyon-zalm voor endurorijders.

Online te bekijken op de website van Canyon, op stand 312 van Velofollies kan je de nieuwe Strive ook eens gaan bepotelen.

Links de Strive CF 5.0 van 2.999 euro, rechts de Strive CFR 9.0 Ltd van 6.999 euro. Zoek de 326 verschillen.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE