Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Hoe vind je het perfecte zadel?

Een geschikt zadel kan het verschil maken tussen een goede en slechte training. Hamvraag is natuurlijk: hoe vind je een zadel dat geknipt is voor jouw lichaam? Selle Italia heeft een handig zadelmeetsysteem, idmatch.

Volgens Selle Italia ben je met idmatch in staat om binnen 30 seconden je ideale zadel (van de fabrikant) te vinden. Wat je moet weten is de breedte van het bekken, de omtrek van het bovenbeen en de flexibiliteit van het bekken. De verhouding tussen de breedte en de flexibiliteit van het bekken is nodig om de afstand tussen de zitbeenderen te berekenen.

Alle gegevens worden in de tool gestopt en vervolgens komt idmatch met een advies dat een bepaalde zadelfamilie van Selle Italia aanwijst als meest geschikt. Er zijn twee hoofdcategorieen: S en L. S staat voor fietsers met een kleinere afstand tussen de zitbeenderen, L voor juist een grotere afstand.

De cijfers 1, 2 en 3 die achter S en L staan, geven aan of een dicht zadel (1), kleine uitsparing (2) of grote uitsparing (3) beter is. Dit hangt veelal af van de flexibiliteit van het bekken. Hoe flexibeler het bekken, hoe meer druk er ontstaat op het zitgedeelte. Een opening in het zadel kan dan zeer prettig zijn.

  • Kijk voor meer informatie op de website van Selle Italia