Deel dit artikel:

Het aftellen naar de Maratona dles Dolomites is begonnen

Nog precies een week en dan barst één van de grootste events voor wielertoeristen weer los. Jawel, we hebben het de Maratona dles Dolomites. Deze granfondo in Noord-Italië hoort absoluut op de bucket list van elke fanatieke racefietser.

Zoals elk jaar krijgt de de Maratona dles Dolomites (zondag 7 juli) een thema mee. Dit jaar is dat Mutatio. Het centrale thema verwijst naar de positieve verandering die in de Dolomieten, in de aanwezigheid van Moeder Natuur, teweeg kan worden gebracht. Dit geldt niet alleen voor deelnemers, maar ook voor alle andere betrokkenen bij het spektakel.

31.000 startaanvragen

De 37ste editie van de Maratona dles Dolomites bewijst opnieuw hoe populair en bekend het evenement internationaal is. Alle startplaatsen zijn al lang en breed vergeven. Dat betekent dat er achtduizend fanatiekelingen van start gaan. De helft van hen had startrecht, de andere helft is ingeloot. Die laatste groep mag zich gelukkig prijzen, want er waren liefst 31.000 aanvragen voor deelname.

Tientallen nationaliteiten

De Italianen zijn het sterkst vertegenwoordigd: de helft komt uit het Laarsland. Van de in totaal 107 Italiaanse provincies zijn er mensen uit 102 provincies aanwezig. Italië levert ook de oudste deelnemer: Domenico Richichi, geboren op 7 februari 1939.

De andere helft van het deelnemersbestand bestaat dus uit buitenlanders. Er staan liefst 79 nationaliteiten op de startlijst, waarvan 39 niet-Europees. De mannen zijn overduidelijk in de meerderheid; 12,5 procent van alle deelnemers is van het vrouwelijk geslacht.

Drie routes

Er zijn in totaal drie routes. De ‘echte’ Maratona-route met 138 kilometer en 4.230 hoogtemeters gaat over de Campolongo, Pordoi, Sella, Gardena, Giau, Falzarego en Valparola. Daarnaast zijn er de middenafstand met 106 kilometer en 3.130 hoogtemeters en de Sellaronda-route met 55 kilometer en 1.780 m hoogtemeters. Alle drie routes zijn volledig vrij van gemotoriseerd verkeer.

Vijftienhonderd vrijwilligers

Om zo’n groots evenement mogelijk te maken is er heel wat nodig. Natuurlijk sponsoren en partners, maar ook vrijwilligers. In totaal staan er liefst vijftienhonderd klaar die ruim 23.250 uur actief zijn om alles in goede banen te leiden. Er zijn zes bevoorradingspunten langs de route. Daar worden onder meer 2.000 kilo appels, 1.500 kilo bananen, 380 kilo sinaasappels, 9.500 gevulde sandwiches, 620 kilo cakes, 3.900 liter cola en 6.500 liter water uitgedeeld.