Deel dit artikel:

Hautes-Alpes lanceert Strava-actie voor Vlaamse wielertoeristen

Het Franse departement Hautes-Alpes wil meer fietsers uit ons land aantrekken. Reden voor de bestemming om een actie op Strava te lanceren: de Hautes-Alpes Experience. Deze route in Vlaanderen bevat segmenten met beklimmingen waarvan de hellingspercentages overeenkomen met cols in de Hautes-Alpes. Voltooi je er één of meerdere, dan kan je deelnemen aan een wedstrijd met als hoofdprijs een verblijf voor zes personen in het Franse fietsgebied.

Voor de Hautes-Alpes Experience selecteerden de initiatiefnemers bekende hellingen in de Vlaamse Ardennen die hetzelfde stijgingspercentage hebben als de cols in de Hautes-Alpes. Deze werden zelfs aan elkaar gelust in een route (83 kilometer) met 41 segmenten. Elk segment kreeg de naam van een col mee. Het gpx-bestand van de route is te downloaden via hautes-alpes.be.

Rijd je één of meerdere segmenten van de Hautes-Alpes Experience, dan krijg je een seintje in een comment op Strava dat je in feite een stukje van een Alpenklim hebt gereden. Je wordt ook aangespoord om op de link naar de wedstrijdpagina te klikken.

Wie de wedstrijdvragen en de schiftingsvraag correct beantwoordt, maakt kans op de hoofdprijs: een verblijf in het hart van Hautes-Alpes (volgend jaar). Je mag met een groep van zes één week lang vertoeven in het departement en overnacht in een luxueuze stacaravan. Daarbovenop krijg je toegang tot de kabelliften voor spectaculaire mountainbike-afdalingen, een rafting op rivier Durance en een boottocht op het meer van Serre-Ponçon. De actie loopt nog tot 10 september.

Bekende cols

De doorgaans zonovergoten Hautes-Alpes staat bekend als fietsbestemming. Het departement telt 25 bergpassen waaronder de Col du Galibier en de Col d’Izoard, die bekendheid genieten dankzij de Tour de France. Voor wie in de voetsporen van de wielergoden wil treden, is de Route des Grandes Alpes een absolute aanrader. Deze toeristische route voert je 684 kilometer lang langs 18 bergpassen. Met als klapper de Col d’Iseran, die je tot 2770 meter hoogte brengt.