Deel dit artikel:

Grintissima: Het beste van Midden-Nederland

In Nederland valt er buiten Limburg weinig te klimmen. Toch trekt ook de Utrechtse Heuvelrug - nauwelijks meer dan een rimpel in een biljartvlak landschap - heel wat fietsers aan. Grinta!-lezer Maarten Kroon tekende een verrassend mooie route die aantoont dat het in Midden-Nederland inderdaad aangenaam fietsen is.

Klimmen op de Utrechtse Heuvelrug

Centraal in Nederland ligt de Utrechtse Heuvelrug. Dat is een smalle, bosrijke zandrug met een resem toppen boven de 50 meter. Het hoogste punt is de Amerongse Berg, die steekt net geen 70 meter boven zeeniveau uit. 
Vlakbij die Cima Coppi ligt fietserscafé De Proloog, de start- en aankomstplaats van de route die lezer Maarten Kroon heeft uitgetekend.

Wanneer Maarten nood heeft aan buitenlucht, doorkruist hij de regio rond Amerongen. Hij houdt er niet van altijd hetzelfde rondje af te werken, dus zoekt hij telkens andere, rustige weggetjes op. Dat doet hij al jaren en toch wordt hij nog regelmatig verrast.

Deze route is als het ware de synthese van de vele ritten die hij er heeft gemaakt. Ze toont al het moois dat de streek te bieden heeft. Open ruimte én dichte bossen. Perfect asfalt én onverharde paadjes. Pittige knikjes én een effen dijk waar de wind vrij spel heeft. Het zit er allemaal in, de diversiteit aan indrukken is groot.

Over net geen 100 kilometer verzamelt het traject ongeveer 500 hoogtemeters. De wegen zijn overwegend verkeersluw of zelfs helemaal autovrij. De onverharde paden zijn altijd goed berijdbaar met de gewone koersfiets, een gravelfiets kan maar is geen must.