Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Grintissima: De haarspeldbochten van het onbekende Oosten

Grinta!-lezer Tom Rustebiel wees er ons fijntjes op dat fietsers vaak blijven hangen in Zuid-Limburg zonder de grens over te steken. Hij wou ons mee op ontdekkingstocht nemen in een rondje langs onbekend gebied ten zuiden van de streek. En wat bleek? Daar liggen de parels inderdaad voor het rapen.

Elf langere beklimmingen

In een lus van net geen 100 kilometer overwin je meer dan 1700 hoogtemeters. Je krijgt maar liefst elf langere beklimmingen weg te werken, gemiddeld 2 à 3 kilometer lang. Soms moet je best steile stukken over, toch raak je door de band vlot boven. De start ligt aan de voet van de Camerig. Daar is voldoende parking met terrasjes voor achteraf. Na de Camerig en de klim naar het Drielandenpunt verlaat je al meteen Zuid-Limburg. Tom houdt niet van de korte, steile klimmen die zo populair zijn in de streek. Hij betreurt ook dat de meeste fietsers de grens niet oversteken, waar de wegen veel rustiger zijn. In het Land van Herve, de Vesdervallei en de Voerstreek kom je inderdaad in adembenemende landschappen. Omdat je meestal van heuvelrug naar heuvelrug fietst, heb je veel vergezichten. Het wegdek is soms slecht, zoals wel vaker in Wallonië, toch is het best doenbaar.

Heerlijke afdalingen

Opvallendste beklimmingen zijn voor ons de Kinkenweg, met een stukje van 20 procent en de Côte de la Casmaterie in Chaudfontaine met zijn zeven haarspeldbochten. Er zitten een paar heerlijke afdalingen in waar je telkens een mooi overzicht bewaart en je zorgeloos naar beneden kan laten glijden terwijl je rondom je kijkt. Je fietst door mooie bossen en een stukje langs de oevers van de Vesder. Onderweg zie je fotogenieke monumenten, zoals de Abdij van Val-Dieu en het Kasteel van Beusdael.

Opgelet: er zijn op de route momenteel een paar wegenwerken aan de gang, waardoor je soms een klein stukje moet omrijden.

Gerelateerde artikels