Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Getest: Topeak Nano Torqbox

Momentsleutel voor thuis maar ook voor onderweg.

Momentsleutels, dat waren tot voor kort apparaten die je als gemiddelde fietser nou niet meteen in je gereedschapskist had liggen. Te duur voor de schaarse keren dat je ze nodig had. Die incidentele keer dat je voorzichtig moest aandraaien, ging dat wel op gevoel.

Tegenwoordig, met het aanhoudende gebruik van carbon onderdelen, staat echter op zowat elke bout een maximaal aandraaimoment. En dat kun je maar beter ter harte nemen, wil je niet te vaak met je tanden in het asfalt bijten. Vandaar dat momentsleutels aan een opmars bezig zijn, en dan met name de compacte, preset versies ervan. Wij reden een aantal maanden rond met een Nano Torqbox van Topeak in de zadeltas.

De Nano Torqbox bestaat uit een hardplastic etuitje met daarin 5 bitjes (inbus 3, 4, en 5 en Torx T20 en T25) plus het eigenlijke Torq-opzetstuk. Je plaatst deze adapter tussen een inbussleutel 5 aan de ene kant en één van de bitjes aan de andere kant en ziedaar: je hebt je momentsleutel. Bij ons testexemplaar kan met maximaal 5 Nm worden aangedraaid. Topeak heeft ook Torqbox’en van 4 Nm en 6 Nm maar wil je over alle drie die aandraaimomenten beschikken, dan moet je alle drie de adapters aanschaffen. Overigens is 5 Nm wel de meest courante adapter van de drie, dus als start van je momentsleutelcarrière is dat de aangewezen keuze.   

Zoals gewoonlijk bij spullen van Topeak is de Torqbox zeer degelijk uitgevoerd. Stevig, stijlvol en functioneel, dat zijn de woorden die opkomen tijdens het gebruik van het gereedschapje. Zowel de bitjes als de adapter zijn met veel precisie vervaardigd: er is nergens speling en zowel de bitjes als de (zelf toe te voegen) inbus kleven strak aan de adapter doordat die magnetisch is. Het voelt daardoor bijna alsof de momentsleutel uit één stuk is.

De Nano Torqbox is overduidelijk bedoeld als compacte meeneem-tool, maar wat dat betreft zou Topeak nog een stap kunnen zetten. Het etui is dan wel sterk uitgevoerd, maar met 54x49x20 mm is het ook aan de forse kant voor in een zadeltasje, dat meestal al overvol zit met binnenband, bandenlichters, multitool en meer. Een onbuigzaam minikoffertje krijgt daarin geen hartelijk welkom. Met een beetje efficiënt passen en meten zou je naar onze inschatting met 1/3 van het huidige volume toekomen om de adapter met zijn 5 bitjes tot één pakketje van minimale afmetingen om te vormen.

Tot de tijd dat Topeak dit voor elkaar heeft, kun je zelf al enige ruimte besparen door alleen de losse adapter in je zadeltas te stoppen plus slechts die bitjes waarvan er bouten op je fiets zitten. Torx-boutjes bijvoorbeeld zitten (gelukkig) maar sporadisch op een fiets, en ook inbus 3 vind je niet veel.

Conclusie:
De Nano Torqbox werkt prima als on-the-go momentsleutel. Je koopt hem voor een heel fietsleven lang (vermoeden we toch), zo solide als het gereedschap is uitgevoerd. En dat voor 19,95 euro. (RVS)