Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Getest: Overstim’s Gatosport

Energierijke, licht verteerbare laatste maaltijd voor een wedstrijd.

Wie geregeld fietst en zichzelf dan van brandstof voorziet door middel van energierepen, gels en sportdrank, krijgt vroeg of laat genoeg van al die mierzoete en vaak stroperige substanties. Een energierijke cake als de Gatosport van Overstim’s zorgt voor een beetje variatie in het toch  redelijk eenzijdige sportvoedingsaanbod.

Gatosport zit in een bus (inhoud 400 gram, prijs € 9,95) die er precies uitziet als eentje waar gewoonlijk poeder in zit om energiedrank te maken. We kregen de bus spontaan toegestuurd, bekeken hem met een half oog en wilden er paar dagen later dan maar een bidonnetje mee gaan vullen. Maar dat ging zomaar niet, want Gatosport bleek cakepoeder te zijn. Daar moet eerst cake van gebakken worden, en dat doe je niet ‘eventjes’. En zoals dat dan gaat, bleef de bus een paar maanden in de kast staan, tot ie zoveel to-do-lijstjes had overleefd dat het gênant werd. Toen werd dan toch de oven op 200 graden voorverwarmd, werd het poeder gemengd met een kwartliter water en kwam er een half uurtje later een geslaagde, aantrekkelijk ogende chocoladecake ter wereld. Eigenlijk een fluitje van een cent, dat bereiden, maar je moet er even aan beginnen.

Volgens de gebruiksaanwijzing kun je de cake drie dagen voor de wedstrijd bereiden. De cake is veel te groot om ineens te verorberen, maar hetgeen je niet opeet, mag ingevroren worden voor latere consumptie.

De Gatosport is lekker luchtig van structuur en valt hij ook niet zwaar op de maag. Gatosport dient zonder andere voedingsmiddelen geconsumeerd te worden, eventueel in combinatie met water, thee of koffie, aldus Overstim’s, en is bedoeld als energierijke, licht verteerbare laatste maaltijd voor een wedstrijd. Tot één uur voor de wedstrijd zou hij gegeten kunnen worden.

Wij gebruikten de cake vooral als alternatief voor een energiereep. Een stukje voor de training, een stukje na eventueel, of een puntje cake als tussendoortje bij de koffie. Ook lekker.
De houdbaarheid van de cake is goed, we bewaarden hem in aluminiumfolie in de koelkast en deden er zo’n twee weken mee. Het hoofdbestanddeel is suiker, dus dat bederft niet snel.
Ja, de Gatosport cake is een welkome afwisseling in het land van gels en bars, die minder tegemoet komen aan de lichamelijke behoefte aan vast voedsel.

De Gatosport heeft een hoge energiewaarde (500 Kcal per portie van 120 gram) en is verkrijgbaar in 20 smaken, van yoghurt tot banaan en van speculaas tot intens pure chocolade.
Is al dat zoets niks voor jou (en je hebt gelijk, want dan zit je nóg met die overdaad aan suikersmaak) dan is er ook Gatosport Zoutsmaak, die een groentesmaak heeft. Andere varianten zijn Gatosport Bio (smaak chocolade/hazelnoot, prijs € 12,75) en Gatosport Glutenvrij (smaak chocolade/banaan of chocolade/amandel, prijs € 11,50). (RVS)