Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Getest: Lucho Dillitos energierepen

Een bocadillo is een energiereep van Colombiaanse origine. Colombiaanse fietsers stoppen reeds generaties lang één of meerdere bocadillos in hun achterzak bij elke training. Hoe smaakt zo’n bocadillo dan wel?

Om meteen maar te antwoorden op die vraag: heerlijk! Een bocadillo is een solide blok van guavepasta, compact en vierkant van vorm. Er zitten slechts twee ingrediënten in een klassieke bocadillo, beide 100% natuurlijk: guave (85%) en suiker (15%). Verder geen toevoegingen, geen bewaarmiddelen, geen aroma’s, niks. Oké, ons proefpakketje van Lucho Dillitos had de smaak ‘koffie’, dus zat daar een klein beetje echte koffie in. Het smaakte heerlijk subtiel naar koffie, weer eens wat anders dan ‘orange’ of ‘citroen’ of ‘raspberry’ of … noem maar op, de standaard smaken die typisch zijn voor sportvoeding.

Guave
Het belangrijkste ingrediënt van Lucho Dillitos bocadillo is guave, een vrucht die uiterlijk veel weg heeft van een citroen, maar zoetzuur smaakt, en niet scherp zuur zoals de citroen. Guave groeit in tropische klimaten en zit vol vitaminen en mineralen maar is ook een bron van natuurlijke energie.

Korrelige textuur
De structuur van een bocadillo is zoals gezegd heel vast, de textuur is eerder korrelig. Het doet denken aan een soort van suikerwaar en het geeft een hele andere sensatie op je tong dan een gewoonlijke energiereep. Dat is prettig, want zoals bekend ben je sportvoeding voor onderweg redelijk snel beu gegeten. Afwisseling helpt je dan de fietsdagen door.

Bananenblad
Een bocadillo blijkt ondanks zijn zoete smaak niet echt te kleven, gelukkig. Die van Lucho Dillitos zitten in een gedroogd bananenblad verpakt. Blijkt vrij sterk spul te zijn, dat open en dicht vouwen wel een paar keer verdraagt, en het is biologisch afbreekbaar bovendien. Niet dat je het stuk bananenplant dan zomaar in de berm kunt smijten – Ik Fiets Proper, remember? – maar het kan thuis wel in de groenbak.

Ter ere van Luis Herrera
Hun merknaam danken de bocadillos aan Luis ‘Lucho’ Herrera, de Colombiaanse wielrenner die in 1985 de eerste renner werd uit een niet-Europees land die de befaamde bolletjestrui in de Tour de France won, een overwinning die hij twee jaar later herhaalde. Zijn geschiedenis wordt geëerd door het merk Lucho Dillitos (kleine Lucho’s) te noemen.

Conclusie
Een Lucho Dillitos bocadillo is dankzij de compacte vorm gemakkelijker mee te nemen in je achterzak dan een langwerpige gel of reep en is een welkome afwisseling op het dieet van de bekende energiebars en -gels.

Een pak van 10 stuks kost € 16,95. Andere verpakkingen en prijzen vind je op www.luchodillitos.be